Російський Кавказ знову може спалахнути: названі три небезпечні точки
Категорія
Світ
Дата публікації

Російський Кавказ знову може спалахнути: названі три небезпечні точки

Російський Кавказ знову може спалахнути: названі три небезпечні точки
Джерело:  online.ua

Потенційно в Росії можливе виникнення внутрішніх конфліктів в республіках Карачаєво-Черкесія і Кабардино-Балкарія, а також в Ставропольському краї.


Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповів російський політолог Михайло Сава.


Читайте також: Путін сам допомагає розвалити Росію - політолог пояснив велику небезпеку для РФ


"Конфлікти можливі не тільки між російськими і етнічними меншинами, але також між етносами-сусідами. Їх можна прогнозувати на основі історії взаємодії цих етносів. У Карачаєво-Черкесії основний потенційний конфлікт - між карачаївцями і росіянами. Це дві основні за чисельністю групи республіки, черкесів там всього близько 12%", - пояснив політолог.


"У КБР є напруженість між кабардинцями, дуже близькими черкесам (термін черкес використовується часто як об'єднувальна назва для адигейців, кабардинців і черкесів), і балкарцями, які, по суті, є одним народом з карачаївцями. Між ними, кабардинцями і балкарцями, іскрить часто по, здавалося б, абсолютно безневинним приводам. Наприклад, активісти кабардинського руху люблять влаштовувати кінні походи в річницю Канжальской битви, це самий початок XVIII століття. А балкарські активісти стверджують, що такої битви взагалі не було, і встають на шляху цих кінних походів...", - продовжив він.


Читайте також: Дії Путіна загрожують йому сепаратизмом і розвалом РФ - російський політолог


"Звичайно, Північний Кавказ - потенційно конфліктний регіон. Конфлікт може виникнути на Ставропіллі. Якщо їхати через Ставропільський край, то ви побачите, що третина Ставропілля на сході вже є фактично територією Дагестану, вона заселена вихідцями з Північного Дагестану. Як тільки бачите на заправці в Ставропіллі молитовну кімнату для мусульман - це вже Дагестан, де немає такої кімнати - почалася російська територія. Ця експансія викликає не тільки напруженість, але і явні конфлікти, і Ставропілля може стати територією масштабного конфлікту між росіянами і кавказцями", - додав Сава.


"Інші території регіону або мононаціональні, як Чечня або Інгушетія, або там ситуація як в Осетії - росіяни і осетини не демонструють протиріч. Вірмени в конфліктах на Північному Кавказі зазвичай виступають разом з росіянами в силу релігійної близькості", - резюмував він.


Повний текст  інтерв'ю читайте на ONLINE.UA: Через Путіна РФ загрожує втрата територій, Китай може забрати їх навіть без війни - російський політолог.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?