Блокада на Донбасі: Гройсману запропонували піти на радикальний крок
Категорія
Економіка
Дата публікації

Блокада на Донбасі: Гройсману запропонували піти на радикальний крок

Блокада на Донбасі: Гройсману запропонували піти на радикальний крок

Українському уряду запропонували запровадити надзвичайний стан в енергетиці через блокаду поставок вугілля з окупованих територій Донбасу.
Цю пропозицію внесли компанія "Укренерго" та Міністерство палива та енергетики, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Українську правду.
За словами виконуючого обов'язки директора "Укренерго" Всеволода Ковальчука і глави Мінпаливенерго Ігоря Насалика, в разі введення надзвичайного стану в енергетиці антрацитового вугілля Україні вистачить на 40 діб.
"З огляду на дефіцит антрацитової групи, пов'язаний з непостачанням з альтернативних джерел... Міністерство ініціює введення надзвичайного стану в енергетичній сфері", - сказав Насалик.
Читайте також: У Гройсмана пригрозили однією проблемою через блокаду Донбасу
У свою чергу Ковальчук зазначив, що "середньодобове споживання вугілля антрацитної групи в тих режимах, які ми спостерігаємо останнім часом, становить близько 30 тисяч тонн".
"Якщо в найближчі дні не буде відновлено постачання антрацитового палива, то критично необхідним є введення надзвичайного стану в електроенергетиці", - сказав він.
Також глава Мінпаливенерго додав, що для переходу на імпортні поставки антрациту Україні знадобиться близько 50 днів.
"За місяць Україна споживала 1 мільйон 200 тисяч тонн вугілля антрацитної групи. Обмеження, які прийшли на сьогоднішній день, і ті запаси, які є на генераціях, можуть говорити лише про те, що нам потрібно їх заміщати - період заміщення - близько 50-55 днів", - заявив Насалик.
Також він повідомив про складнощі в електроенергетиці, які виникли через зупинку декількох ядерних реакторів в Європі, після яких там почали активну закупівлю антрациту.
За словами Ковальчука, станом на ранок 13 лютого загальні запаси антрациту на всіх теплоелектростанціях країни складають 842 тисячі тонн.

Читайте також: На Донбасі активісти заблокували ще один напрямок: опубліковано відео
"Якщо це положення буде введено, в режимі мінімального споживання, ми зможемо зменшити споживання антрацитової групи до приблизно 20 тисяч тонн на добу", - додав він.
За словами Ковальчука, українська енергосистема не може обійтися без роботи станцій, які працюють на антрациті.
"Проблема полягає в тому, що при повній відсутності поставок антрацитового палива у нас загального запасу в 842 тисячі тонн в середньому вистачить ніби як на 40 діб (за умови введення надзвичайного стану - Ред.)", - сказав він, додавши, що, "враховуючи різний запас вугілля це значення коливається від 14 до 100 діб".
У свою чергу прем'єр-міністр Володимир Гройсман нагадав про екстрені роботи з відновлення теплопостачання Авдіївки і заявив про неприпустимість відключення тепла в українських містах.
"Зараз мене цікавить, щоб в будинках українців було тепло і світло. Боротьбу з контрабандою я повністю підтримую, а боротися з українським народом я не дозволю. Це питання, яке стосується мільйонів українських громадян", - написав він у своєму Facebook.


Як повідомляв ONLINE.UA, раніше прем'єр Володимир Гройсман попередив, що блокада Донбасу може стати причиною віялових відключень електроенергії по всій Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?