Путін йде в ядерну "атаку", США доведеться відповісти військовим шляхом - західні ЗМІ
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін йде в ядерну "атаку", США доведеться відповісти військовим шляхом - західні ЗМІ

Путін йде в ядерну "атаку", США доведеться відповісти військовим шляхом - західні ЗМІ
Джерело:  Atlantic Council

У вівторок, 14 лютого, американське видання The New York Times повідомило, що

Ро

сія таємно розгорнула дві батареї нових крилатих ракет, здатних нести ядерні боєголовки, порушивши свої зобов'язання за міжнародними договорами. Ця новина викликає занепокоєння, але вона не дивує. І якщо Сполучені Штати і їх союзники оперативно не відреагують, причому військовим шляхом, зміцнюючи свою ядерну зброю, ситуація, швидше за все, тільки погіршиться.
Про це пише колишній стратег-аналітик в апараті міністра оборони США Метью Креніг в статті для сайту Atlantic Council, переклад якої зробив ONLINE.UA.


Російське розгортання ракет порушило Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності 1987 року (РСМД) - єдину угоду про контроль над озброєннями в історії щодо відмови від цілого класу ядерної зброї. Цей договір заборонив США і РФ виробництво, випробування і розгортання ракет наземного базування з дальністю від 500 до 5500 кілометрів і сприяв зниженню напруженості в Європі протягом більше чверті століття.


В останні роки, однак, Росія випробовувала на міцність ці обмеження, а події 14 лютого - це лише останній з кроків російського наступу. Вперше Москва порушила договір в 2014 році, коли провела тестування цього класу заборонених ракет. Розгортання було наступним логічним кроком. Вашингтон обговорив належну відповідь, а потім виявив нерішучість і не став перешкоджати президенту Росії Володимиру Путіну здійснити свої плани.



Читайте також

:

У Трампа

знайшли жорсткі слова для путінської Росії


"Угоди про контроль над озброєннями є прикладом стратегії "конфлікту і співпраці", якої я навчаю своїх студентів у "Вступі до теорії міжнародних відносин" кожен семестр в Джорджтаунському університеті, - пише автор статті. - Успішні угоди про контроль над озброєннями можуть бути взаємовигідними, але вони також роблять одну сторону вразливою, оскільки часто вона обмежує свої власні можливості, а противник у відповідь шукає способи шахраювати. Це саме те, що робила Росія з 2014 року".


Політичні наукові дослідження показують, що найкращою відповіддю на таку ситуацію є плата тією ж монетою. Така відповідь Сполучених Штатів може продемонструвати, що за невиконання відповідних вимог є своя плата, а також може змусити Росію виконувати свої зобов'язання. Якщо Москва не схаменеться, то, принаймні, у Вашингтона буде військовий потенціал на противагу російському.


Це саме той "дуальний" підхід, який НАТО використав під час розгортання ракет "Першинг" в Європі в 1980-х роках. Москва усвідомила, що зазнає великих втрат від гонки ядерних озброєнь в Європі. Ця стратегія налякала тодішнього російського президента Михайла Горбачова, підштовхнувши до підписання РСМД.


Західні експерти рекомендували саме таку відповідь, коли шахрайство Росії було вперше розкрито в 2014 році, але адміністрація Барака Обами до поради не прислухалася. Попередній президент США вважав, що показує приклад, як можна обережно умовити Москву повернуться до дотримання домовленостей. Останні вісті показують, що цей підхід провалився.


Вашингтон і його союзники по НАТО повинні діяти. Адміністрація президента США Дональда Трампа повинна швидко провести внутрішній перегляд стратегії, щоб зважити всі наявні варіанти для якнайшвидшого створення і розгортання більш гнучкої ядерної політики НАТО. Щоб розробити кращі варіанти, потрібно десятиліття або навіть більше, але загроза існує тут і зараз, тому необхідно також розглянути питання більш швидких реакцій. Наприклад, адміністрація може вивчити приєднання невеликої кількості накопичених ядерних боєголовок до існуючих крилатих ракет класу "повітря-поверхня", таких як ракети з інерційно-супутниковим наведенням і ІК наведенням на кінцевій ділянці траєкторії (JASSM). Таким чином можна нагадати Кремлю про наслідки за порушення зобов'язань по контролю над озброєннями і нівелювати тактичну ядерну перевагу Росії. Крім того, оскільки це не системи наземного базування, такий крок не буде технічним порушенням РСМД.


Деякі, звичайно, будуть стверджувати, що США повинні покладатися на дипломатію, щоб повернути Росію до дотримання Договору, але цей підхід вже показав свою марність, оскільки не був підкріплений реальними результатами. Інші попереджають, що реакція США може спровокувати нову гонку ядерних озброєнь, але події за участю Росії показали, що гонка вже почалася, і американська сторона програє.


Якщо США хочуть зберегти договір РСМД, або, як мінімум, захистити себе і своїх союзників від загрози застосування ядерної зброї з боку Росії, то Сполучені Штати і їх союзники повинні відреагувати на найбільш кричущі дії Росії.



Читайте також:

Трамп не

пробачить: стало відомо, як серйозно помилилися люди Путіна

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?