Запровадження надзвичайних заходів в енергетиці: Гройсман пояснив, що буде
Категорія
Економіка
Дата публікації

Запровадження надзвичайних заходів в енергетиці: Гройсман пояснив, що буде

Запровадження надзвичайних заходів в енергетиці: Гройсман пояснив, що буде
Джерело:  online.ua

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман за підсумками позачергового засідання уряду пояснив, що означатиме впровадження надзвичайних заходів в енергетичній системі України.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на 112.ua.
"Ми вводимо ці заходи і все робимо для того, щоб не допустити або мінімізувати будь-які відключення. Хотів би, щоб це зрозуміли всі громадяни. Тобто, ми будемо управляти системою таким чином, щоб мінімізувати будь-які негативні наслідки для українських громадян. Хочу підкреслити, що відключення відбуватимуться тільки в крайніх випадках, і ми заздалегідь будемо про це інформувати. Зараз так питання не стоїть", - підкреслив Гройсман.
"Зараз ми на максимум довантажимо все, що можна довантажити, що не є здорово, тому що на максимумі довго працювати неможливо. Але ми будемо вживати всіх необхідних заходів. Я з колегами буду займатися цим питанням 24 години на добу. Зроблю все залежне, щоб мінімізувати будь-який дискомфорт в будь-якому куточку України", - додав він.
Прем'єр висловив надію, що у причетних до блокування Донбасу "вистачить здорового глузду", щоб відновити нормальне енергопостачання країни.
Читайте також: СБУ зробила гучну заяву про вугілля з окупованого Донбасу
Прийняте Кабміном рішення також прокоментував міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик. За його словами, надзвичайні заходи в енергосистемі діятимуть місяць з можливістю продовження ще на один.
"Суть розпорядження, яке ми сьогодні прийняли - це дві речі. Перше - ми переходимо від економічного формування цінових заявок для теплових станцій в ручне управління для того, щоб максимально завантажити ті блоки, які працюють на нашому газовому вугіллі, і зменшити ті блоки, які працюють на антрацитному. І друге, ми даємо можливість "Енергоатому" зараз збільшити ще атомку... на сьогоднішній день при всіх цих заходах 57%. При всіх заходах, які ми зараз введемо, буде 60-61% атомної промисловості. І друге, що дає можливість розширити атомку, це те, що ми будемо робити тижневе маневрування, що дозволяє нам це робити", - заявив Насалик.
"Всі ці заходи дадуть нам можливість ще заощадити по зимовому місяці близько 350 тис. тонн антрациту. Навіть працюючи в штатному режимі ми будемо економити 350 тис. тонн. Сьогоднішнє рішення діє протягом місяця і може бути ще раз продовжено на місяць. Тобто це розпорядження працює не більше двох місяців", - пояснив він.

Читайте також: Блокада на Донбасі: стало відомо про зупинку великого комбінату
У свою чергу віце-прем'єр Геннадій Зубко повідомив, що Кабінет міністрів завтра доручить головам обласних держадміністрацій розробити плани-графіки зменшення споживання електроенергії в пікові години.
"Згідно з протоколом засідання Антикризового енергетичного штабу, найбільші промислові області, такі, як Дніпропетровська, Київська, Полтавська, Сумська, Харківська та Чернігівська, вже провели засідання з надзвичайних техногенних ситуацій для того, щоб ще раз переглянути плани-графіки, погодинні графіки навантаження і ще раз подивитися на генеруючі потужності, які є в цих областях", - зазначив Зубко.
Як повідомляв ONLINE.UA, 15 лютого в Кабінеті міністрів України прийняли рішення про введення надзвичайних заходів в енергетиці через дефіцит вугілля, викликаний блокадою активістами поставок сировини з окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?