Доповідь Bellingcat: з'явилися нові дані про росіянина, який привіз смертоносний "Бук" на Донбас
Категорія
Світ
Дата публікації

Доповідь Bellingcat: з'явилися нові дані про росіянина, який привіз смертоносний "Бук" на Донбас

Доповідь Bellingcat: з'явилися нові дані про росіянина, який привіз смертоносний "Бук" на Донбас
Джерело:  Bellingcat

Міжнародна група Bellingcat надала нові дані по  відставному російському офіцеру Сергію Дубинському з позивним "Похмурий", який відповідав за транспортування "Бука", з якого в липні 2014 року збили Boeing MH17 на Донбасі.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на bellingcat.com.


На опублікованих СБУ 18 липня 2014 року перехопленнях телефонних розмов велика частина переговорів, записаних в день катастрофи, проводилася між офіцером "Похмурий" та іншими терористами ДНР. "Похмурий" був ідентифікований як офіцер ГРУ.


Читайте також: Загибель MH17 на Донбасі: Росія крупно осоромилася через знімки


18 вересня 2014 року російськомовне інтернет-ЗМІ PolitRussia оприлюднило статтю з фото і відео про бойовика ДНР Сергієм Петровським "Хмурим", заснованому на відеоінтерв'ю від 27 червня 2014 року зі терористом, проте на самому відео позивний "Похмурий" не згадується. При цьому, 2 жовтня 2014 року презентували відео «Сергій Миколайович Петровський (позивний Похмурий, Поганий солдат)», на якому відображено відеозвернення людини в масці. Оскільки голоси чоловіків сильно розрізняються, експерти зробили висновок, що чоловік, який приїхав до Слов'янська з Москви і дав інтерв'ю 27 червня 2014 року - не той "Похмурий", який фігурує в перехопленях телефонних дзвінків.





30 листопада на Politikus опублікували інтерв'ю з "главою ГРУ" ДНР, кар'єра якого почалася в 1984-му році, коли він відправився до Афганістану. У 90-тих роках він брав участь у війнах в Південній Осетії і Чечні, де познайомився з російським диверсантом, ватажком бойовиків ДНР Ігорем Стрєлковим-Гіркіним.


В інтерв'ю на "Завтра" від 25 грудня 2014 року "генерал-майор Сергій Петровський" говорить, що народився в 1962 = му році в Донецькій області, і більше 30 років служив в арміях СРСР і РФ. Де він отримав звання генерал-майора - в РФ або ДНР - не уточнюється.


На форумі сайту Antikvariat користувач, який називав себе «Поганий Солдат», з аватаркою з написом «Похмурий», 19 липня 2014 року написав, що він - "полковник Сергій Миколайович Петровський, заступник міністра оборони "Донецької народної республіки" з розвідки гвардії". На тому ж форумі часто публікував зведення Гіркін.


Справжнє ім'я "Сергія Петровського" вдалося дізнатися завдяки злому пошти Стрєлкова в травні 2014 року: один з листів, надісланий 28 квітня 2014 року, був від Сергія Дубинського з текстом "Привіт, Ігор, ще не забув Зубра?". Ім'я та адреса електронної пошти були пов'язані зі сторінкою в соцмережі, в якій говорилося, що Дубинський народився 9 серпня 1962 року в Донецьку.


Поштою також можна знайти форум сайту 181-го мотострілецького полку 108-ї мотострілецької дивізії, яка брала участь у війні в Афганістані з 1979 по 1989 рік, де 18 липня 2010 року гість представився як проживаючий в Донецьку, служивший в 1985-1987 роки "Карахан" Сергій Дубинський. У 2011 році він зареєструвався як "Карахан", вказавши дату народження, вказавши ім'я Сергій Дубинський і приклавши фото у військовій формі полковника. Незабаром після цього інший його однополчанин виклав кілька його фотографій, а в 2016 році ще один колишній однополчанин опублікував більшу фотографію Сергія Дубинського в формі, підписавши її «Петровський, Дворковський, Похмурий, Зубр, Бізон та наш Карахан», а також "Похмурий в ДНР". На даний момент записи видалені в форуму. На відео на форумі і на YouTube присутня одна і та ж фотографія Сергія Дубинського у військовій формі.



Фото: аватар "Похмурого" на форумі, фото Дубинського в Афганістані, фото його в формі полковника


Розвідники припускають, що фото Дубинського в формі піддавалося редагуванню (наприклад, не вистачає фрагмента ордена «За заслуги перед вітчизною»), при цьому більшість медалей відносяться до епохи СРСР. Деякі з медалей - медаль «Ветеран Збройних Сил СРСР» давалася тільки людям, які прослужили в ЗС СРСР не менше 25 років, а медалі «За бездоганну службу» давалися тим. хто прослужив в ЗС СРСР 10, 15 і 20 років, - не могли бути отримані людиною, що почала служити в 1984 році, оскільки СРСР припинив існувати в 1991. Ювілейна медаль «50 років Перемоги у Великій Вітчизняній Війні 1941-1945 рр», якою в 1993 році нагороджувалися, тільки ветерани 2-ї Світової війни, а також колишні малолітні в'язні концтаборів, також не могла бути вручена Дубинському.


19 листопада 2016 року в мережі з'явилися дані про зв'язок "Похмурого" з MH17. 7 лютого 2017 роки команда дослідників відкритих джерел InformNapalm опублікувала додаткову інформацію про Сергія Дубинський, вказавши його нинішнє місце проживання: Росія, Ростовська область, Великий Лог, вулиця Молодіжна 4Б.


"Bellingcat вдалося виявити ще одну сторінку Сергія Миколайовича Дубинського. Влітку 2010 року Дубинський з сім'єю жили в Росії або принаймні відвідували Росію, але влітку 2011 року жили в Україні. Згідно відкритій базі даних автоінспекції Ростова-на-Дону, Сергій Миколайович Дубинський, народився 9 серпня 1962 року народження, проживав в Степовому на невідомій вулиці в будинку під номером 1, кв. 117. на його ім'я з 1998 по 2004 року було зареєстровано 3 автомобілі. Степове - це військове містечко Ростовської області, де базується 22-я окрема бригада спеціального призначення, або в/ч 11659. Ця бригада відноситься до ГРУ", - йдеться в повідомленні.


Виходячи з фото в альбомі, восени і в грудні 2014 року Похмурий був Донецьку. На фотографії, знятій восени 2014 року, Дубинський зображений з російським актором Михайлом Пореченковим, який відвідав Донецьк 30 жовтня 2014 року. На фотографії, знятій в грудні 2014 року, з Дубинським відображені російський актор Іван Охлобистін з дружиною Оксаною Арбузовою. Охлобистін відвідав Донбас в кінці листопада 2014 року, а Донецьк - 30 листопада 2014 року. Охлобистін зустрічався з Ігорем «Стрєлковим» Гіркіним і стверджував, що отримав на різдво годинник від «Похмурого» - генерал-майора Сергія Миколайовича Петровського.




На фото від грудня 2014 року Дубинський одягнений в форму генерал-майора РФ. Незважаючи на те, що він нібито пішов у відставку в квітні 2014 року, вирушивши служити в ДНР, на формі видко нашивка спецназу ГРУ і емблема Сухопутних військ Росії.


"Мабуть, Дубинський покинув Донецьк на початку 2015 року; при цьому йому нібито заборонили в'їзд в ДНР за вимагання грошей з бізнесменів. Згідно з постановою Аксайського районного суду Ростовської області від 17 квітня 2015 року c Дубинського були стягнуті кошти. Згадується також, що він отримував пенсію за службу в різних військових частинах. Перша з них - в/ч №61019. Судячи з усього, ця частина досить давно сформована - інформації в Інтернеті про неї немає. Друга зі згаданих частин - в/ч №11659 - 22-я бригада спецназу, а третя - в/ч №51019 - 116-й окремий радіовузол особливого призначення, також знаходиться в Степовому", - йдеться в повідомленні.


У мережі з'явилися фото нового будинку Дубинського, і фото його самого на мотовсюдиході вартістю майже $15 тис.





"Bellingcat доходить такого висновку: людина, чий телефон прослуховувався Службою Безпеки України 17 липня 2014 - це Сергій Миколайович Дубинський з позивним «Похмурий». Дубинський - російський ветеран бойових дій, який носив в липні 2014 роки звання полковника, який воював в Афганістані і Чечні, а згодом служив в 22-й бригаді Спецназа ГРУ. Сергій Дубинський отримав звання «генерал-майора ДНР» в серпні 2014 року, незабаром після збиття MH17, а згодом повернувся в Росію, будучи вигнаний з Донецька за фінансові злочини", - йдеться в повідомленні.


Як повідомляв ONLINE.UA, раніше пропагандист ДНР  Грем Філліпс звернувся до президента США Дональда Трампа з проханням провести "нове незалежне розслідування катастрофи MH17".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?