Надзвичайні заходи в енергетиці: в Україні пояснили провину Ахметова і не тільки
Категорія
Економіка
Дата публікації

Надзвичайні заходи в енергетиці: в Україні пояснили провину Ахметова і не тільки

Надзвичайні заходи в енергетиці: в Україні пояснили провину Ахметова і не тільки
Джерело:  online.ua

Надзвичайні заходи в енергетичній системі України

багато в чому стали наслідком того, що держава не змогла подолати залежність від поставок вугілля з окупованих територій Донбасу, яка була вигідна олігархові Рінату Ахметову.


Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповів президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.


"70% вугільної генерації сконцентровано в руках олігархічного угруповання Ріната Ахметова, яке домінує в вугільному і електроенергетичному секторах, деформуючи ринок. Йому не потрібне переведення енергоблоків ТЕС на неантрацитові марки вугілля, тому що для нього це питання додаткових витрат, витрат на національну безпеку", - підкреслив експерт.


Також він додав, що олігарх "просто не мислить такими категоріями".



Читайте також:

СБУ

зробила гучну заяву про вугілля з окупованого Донбасу


"У конфлікті національних і приватних інтересів перемогу здобув Ахметов. Він запевнив чиновників, що, мовляв, це не їхні проблеми, вам потрібна електроенергія - вона буде, а яке вугілля буде завозитися і спалюватися, вирішить він. На окупованих територіях знаходяться його шахти, тому ніби як все це відбувається в рамках корпоративної діяльності", - розповів Гончар.


При цьому він додав, що "через корумпований держапарат нескладно виявилося зупинити реалізацію планів 2015 року з переобладнання антрацитових енергоблоків, хоча це цілком здійсненне завдання".


"Ось приклад. Керівництво ДТЕК (ДТЕК - енергетичний підрозділ корпорації System Capital Management, що належить Ахметову - Ред.) в серпні 2016-го заявляло, що переобладнання теплових енергоблоків з антрацитових марок вугілля на газові марки може зайняти до 300 днів. Але "ми не будемо найближчим часом цим займатися. Ми зосередимося на тому, щоб мати стабільне забезпечення антрацитами", - нагадав Гончар.


Також він додав, що в "Стратегії національної безпеки" України серед загроз позначені "спотворення ринкових механізмів в енергетичному секторі", а також "криміналізація та корумпованість енергетичної сфери".


Читайте також:

Блокада на

Донбасі: стало відомо про зупинку великого комбінату


"Щодо "Центренерго" певний прогрес є. Вирішити питання переобладнання енергоблоків можна за три роки. Перш за все, на державному "Центренерго", але туди поставки антрацитового вугілля також йшли з шахт, розташованих на окупованій території. Тому неформальним контролером антрацитового трафіку на державні ТЕС були і є приватні, зокрема, ахметовські структури", - підкреслив експерт.


За словами аналітика, "це консервувало ситуацію".


"Якби в 2015 році почали системно працювати, виконувати програму переведення на газові марки вугілля, то в 2017 році, після закінчення цього опалювального сезону, протягом літа все б завершили. Ось оцінка менеджменту "Центренерго" влітку 2016 року: "Термін проведення технічного переоснащення з урахуванням виконання проектних робіт, державної комплексної експертизи проекту, отримання дозвільних документів і введення в експлуатацію котлоагрегату становить до 9 місяців". Тобто збігається з оцінками ДТЕК", - заявив він.


Гончар відзначив також, що "є енергоблоки, де недоцільно переходити на інші марки вугілля, але їх не так і багато, залишилася б невелика кількість блоків на антрациті, який можна було б перекрити за рахунок імпорту невеликих обсягів".


"Та й зараз ситуація не така критична, як намагаються показати чиновники", - резюмував він.


Більше

читайте на ONLINE.UA - Влада не приймає ключове рішення щодо Донбасу, перемагає Ахметов - експерт про вугілля і блокаду ОРДЛО

.


Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?