Війна Тимошенко і Гройсмана: Україні загрожує небезпечний сценарій
Категорія
Політика
Дата публікації

Війна Тимошенко і Гройсмана: Україні загрожує небезпечний сценарій

Війна Тимошенко і Гройсмана: Україні загрожує небезпечний сценарій
Джерело:  online.ua

Юлія Тимошенко, яка віртуозно володіє умінням обіцяти золоті гори кожному, тут і зараз, почала атаку проти Володимира Гройсмана. Юлія Володимирівна лукавить, кажучи, що виступає за звільнення тільки прем'єра і сама не претендує на те, щоб очолити уряд. І це - не єдина маніпуляція в її останніх заявах.

Витримавши кокетливу паузу після

повернення з-за океану, де їй вдалося ненадовго побачити Дональда Трампа, Юлія Тимошенко

почала атаку на прем'єр-міністра. В кінці минулого тижня Юлія Володимирівна і група депутатів спробували зареєструвати постанову про відставку Володимира Гройсмана, немов забувши, що після затвердження програми дій уряду весь його склад має імунітет до звільнення. Лідер "Батьківщини" - занадто досвідчений політик, щоб не розуміти безперспективність затії, вона працювала на створення інформаційного приводу. Варто визнати - небезуспішно, оскільки Леді Ю вискочила в інформаційний простір з рядом меседжів, розрахованих на її ядерний електорат.


Тимошенко звинувачує владу в нереєстрації постанови, факт чого прокоментували і в апараті ВР, і міністр юстиції Павло Петренко. Інформаційне тло створюється просто прекрасне, Юлії Володимирівні навіть немає потреби їхати на Донбас, щоб демонструвати солідарність з тими, хто блокує поставки вугілля з ОРДЛО. Юлія Володимирівна підтримала їх на словах, сьогодні кожне лико, яке демонструє дестабілізацію ситуації в країні, лягає в рядок її персональних інтересів.



Читайте також

:

Тимошенко дала

цинічне обіцянку щодо Донбасу і поїхала в США "за перевиборами"


Повертаючись до пропозицій, з якими Юлія Тимошенко виходить в інформаційний простір, можна відзначити найбільш показові. Вона голосно заявляє про наявність гіперінфляції в Україні, хоча цього не підтверджують не тільки українські Нацбанк і Мінфін, а й МВФ. Втім, офіційного підтвердження лідеру "біло-сердечних" і не потрібно: вона працює з електоратом за принципом "Хто любить мене - за мною", який реагує на емоції, а не на тверезі аргументи. Не забувайте, що українське суспільство вже третій рік в стані постійного шоку, і пропозиції вирішити проблеми "тут і зараз" користуються незмінним успіхом.


Продовжуючи тему швидкого вирішення існуючих проблем, Тимошенко обіцяє "протягом місяця" подолати труднощі з зарплатами, пенсіями і тарифами. Це, до речі, улюблена тактика Юлії Володимирівни - грати на пониження, коли її партія перебуває в опозиції. Але сьогодні у Тимошенко маленька фракція, всього 20 "багнетів". Тому вона підкреслює, що "люди повинні сказати впевнене слово" з питання дострокового розпуску Верховної Ради. Цікаво, чи готова ВОНА очолити протестні акції, які прогнозуються практично кожної весни? Питання виглядає не риторичним, адже у Тимошенко, за великим рахунком, немає права на політичну помилку, оскільки навіть у такого досвідченого політика ресурс регенерації не нескінченний.


Усвідомлюючи непросте становище країни і влади, Юлія Володимирівна вже позначила конфігурацію майбутнього парламенту - "Батьківщина", "Самопоміч", "Свобода", політичні проекти Анатолія Гриценка і Міхеїла Саакашвілі. При цьому вона публічно висловила надію на відсутність в майбутньому парламентському скликанні БПП і "Народного фронту", а для більшої ефективності складу Ради, про вибори якої поки всерйоз не говорять, вважає необхідною консолідацію конституційної більшості навколо прем'єр-міністра. Таким чином, на думку Тимошенко, президент буде позбавлений можливості ветувати необхідні закони.


Вона лукавить і тут, адже за підсумками дострокових парламентських виборів в коаліції "Європейська Україна" було понад 300 парламентаріїв. Очікувати формування подібної коаліції за нинішнього виборчого закону, м'яко кажучи, наївно. До речі, подібний формат співпраці політичних сил працює при пропорційній системі закритих списків: десять років тому ведений Тимошенко БЮТ співпрацював з Партією регіонів Віктора Януковича, позбавляючи Віктора Ющенка все нових і нових президентських повноважень і вихолощуючи його можливості впливати на ситуацію.


Прихильники Тимошенко, досить імовірно, знайдуть виправдання діям свого кумира, адже

Володимир Гройсман назвав її "мамою популізму і української корупції"

. Чинний прем'єр має в розпорядженні архів урядових рішень з підписом Тимошенко, якими можна протидіяти її натиску, правда, при наявності ефективних лідерів громадської думки. Вони у Кабміну, відверто кажучи, в дефіциті, тому одними цифрами і фактами не обійтися. Не варто абсолютизувати і зафіксоване Держстатом в четвертому кварталі 2016 року зростання ВВП на 4,7% - ця цифра не знайшла відображення в реальному добробуті мільйонів українців.



Читайте також:

Кремль

чекає, що українці з'їдять себе самі: про нові переговори щодо Донбасу


Втім, епічний баттл між двічі екс-прем'єром і главою уряду, який публічно обіцяв показати всім, як треба управляти країною, - це не тільки конфлікт двох політиків. Сьогодні можна говорити, що ми зіткнулися з тестом на сприйняття популізму громадянами України, і від його результатів багато в чому залежать не тільки долі Тимошенко і Гройсмана, а й ситуація всередині самої держави. Занадто багато охочих хитнути ситуацію в своїх інтересах. І трохи - тих, хто розуміє небезпеку подібного сценарію.



Євген Магда, політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?