В Україні пояснили, як не грати на руку Росії
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні пояснили, як не грати на руку Росії

В Україні пояснили, як не грати на руку Росії
Джерело:  online.ua

Українська влада повинна визнати окупованими контрольовані бойовиками території на Донбасі: поки це не зроблено, неминучі проблеми.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповів президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.
Як підкреслив експерт, через те, що влада не хоче приймати рішень щодо визнання неконтрольованих територій окупованими, Україна постійно спотикатиметься об цю проблему.
"Контрольовані ворогом території повинні були б бути законодавчо визначені як окуповані, що стало б базисом для напрацювання відповідної нормативно-правової бази на основі міжнародного права. Цього не сталося, влада зберігає невизначеність, чим грає на руку Росії в її гібридній війні проти України, оскільки, згідно з канонами такої війни, невизначеність сприяє генерації хаосу зсередини країни-жертви, дезорганізує її потенціал опору агресору", - заявив Гончар.

Читайте також: Надзвичайні заходи в енергетиці: в Україні пояснили провину Ахметова і не тільки
За його словами, бездіяльність влади призводить до діяльності активістів.
"Ідея блокування повинна не стільки вирішити питання блокади окупованих територій, тому що блокада в повному сенсі неможлива недержавними силами і засобами, скільки стати механізмом примусу влади до визначеності. Більш того, влада повинна не просто визначитися, а діяти", - підкреслив він.
"На мою думку, активність на часі. На піку зимових холодів не варто перекривати вугільний трафік. Було б розумно почекати ще один місяць. Маю на увазі тільки вугільний сегмент товарних потоків, які йдуть через лінію розмежування. Це грає на користь дестабілізації. Такий подарунок агресору не потрібно робити, додатково дестабілізуючи ситуацію в країні. Але дестабілізаторів два: перший - дії блокувальників, другий - протидія з боку уряду", - пояснив Гончар.
За словами експерта, влада, яка має низький відсоток довіри громадян, виступає в якості дестабілізатора, коли починає загрожувати суспільству проблемами з електроенергією, віяловими відключеннями.

Читайте також: Впровадження надзвичайних заходів в енергетиці: Гройсман пояснив, що буде
"Коли влада не вжила вчасно відповідних рішень, які могли б унеможливити "обмін товарами з окупованими територіями" (міністр енергетики Ігор Насалик заявив: "Ми не торгуємо з окупантами, ми обмінюємося товарами", - ONLINE.UA), то зараз ми отримуємо додаткове політичне поле для дестабілізації. Нарощування потенціалу конфліктогенності треба було б уникати. Принаймні, до завершення опалювального сезону", - підсумував він.
Подробиці читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Влада не приймає ключове рішення щодо Донбасу, перемагає Ахметов - експерт про вугілля і блокаду ОРДЛО

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?