Люди скоро житимуть до 120 років, але з'явиться велика проблема - українські вчені
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Люди скоро житимуть до 120 років, але з'явиться велика проблема - українські вчені

Люди скоро житимуть до 120 років, але з'явиться велика проблема - українські вчені
Джерело:  online.ua

У майбутньому прогнозується зростання середньої тривалості життя людей, проте без модифікації соціальних систем це викличе безліч проблем.
Про це відомі експерти-футурологи розповіли в інтерв'ю ONLINE.UA.
"Проскакують речі, на які мало хто звертає увагу. Меркель, по-моєму, років п'ять тому вже сказала, що діти, народжені в цьому столітті, в Німеччині зокрема, житимуть до 120 років. Це абсолютно реалістичне, технічно вирішуване завдання - при тому рівні медицини, при тих розробках, які зараз вже є. 120 років", - розповів експерт з питань місцевого та регіонального розвитку, систем розселення, інноваційної політики Юрій Чудновський.

Читайте також: Робот и замість людей і не тільки: вчені назвали головні варіанти майбутнього планети
"Але що відбувається з соціальними системами за умови, що середня тривалість життя буде 120 років? Як пенсійна система може витримати таке? Як кар'єрні ліфти працюватимуть? Йому 80, а він ще в самому розквіті сил! А куди подіти молодих? Тобто так, технологія дозволяє сьогодні вирішити величезну кількість, здавалося б, вічних людських проблем. Але виникає величезне поле інших проблем, про які чомусь ніхто не говорить. Сьогоднішні пенсійні системи не витримують ніде. А якщо люди житимуть до 120-ти? А до 150-ти? Це означає, що нам треба впроваджувати взагалі інші принципи відносин між людьми", - додав учений.
"І інші цінності. Тому що те, до чого звикли ми, розраховане приблизно на 60-70 років життя. Виростити дітей, побудувати будинок, зробити кар'єру. Ну, за 40-50 років я з цим впорався. А ще 60 років чим я буду займатися?" - додав доктор культурології, кандидат архітектури, професор Володимир Нікітін.
"При цьому є містичне переконання (ні на чому не засноване!), що якби у людини було багато часу, він зайнявся б творчістю, самовдосконаленням тощо. Це твердження - просто з повітря. До такої діяльності здатна дуже невелика кількість людей" , - підкреслив Чудновський.
Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Є чотири сценарії майбутнього людства, і в України величезні можливості - вчені.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?