Віддати Крим Росії в оренду: план від українського нардепа розбурхав мережу
Категорія
Політика
Дата публікації

Віддати Крим Росії в оренду: план від українського нардепа розбурхав мережу

Віддати Крим Росії в оренду: план від українського нардепа розбурхав мережу
Джерело:  The New York Times

Народний депутат від Радикальної партії Андрій Артеменко передав  раднику президента США з національної безпеки і оборони Майклу Флінну, що подав у відставку, проект врегулювання конфлікту між Україною і РФ, в якому йшлося про передачу окупованого Криму в оренду Росії строком на 50-100 років.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на видання The New York Times.
Одними з пунктів плану, за даними видання, є організація всеукраїнського референдуму про передачу Криму Росії і виведення російських військ з території України. Повідомляється, що документи Флінну Артеменко передавав через бізнесмена Фелікса Сейтера, у якого були ділові зв'язки з президентом США Дональдом Трампом, а також через юриста американського лідера Майкла Коена. Однак, як зазначає видання, пропозиції Артеменко Трампу - не просто черговий "мирний план".
Видання пише, що депутат-радикал, який бачить себе в майбутньому українським політичним лідером подібним Трампу, заявив, що у нього є докази - "назви компаній, банківські перекази" - корупції президента України Петра Порошенка, які можуть "допомогти повалити його". І, за словами Артеменко, він погодив свій план з радником президента Росії Володимира Путіна.
Як заявили виданню Коен і Сейтер, вони не обговорювали з Трампом пропозиції Артеменко й у них немає досвіду в зовнішньополітичних питаннях. Американське видання зазначає, що у всіх фігурантів цієї історії є проблеми з репутацією, зокрема Коен знаходиться під пильною увагою ФБР, яке вивчає його зв'язки з Росією, а Сейтер кілька десятків років тому був визнаний винним в маніпуляціях на фондовому ринку, до яких була причетна мафія.
Читайте також: "Зрадник" і російський слід в оточенні Трампа: західні ЗМІ поставили п'ять питань
Сам Артеменко розповів виданню  Страна.ua, що оренда окупованого Криму, згідно з його планом, передбачена тільки на 30-50 років, після чого на півострові повинен пройти референдум, який визначить його остаточну приналежність. Другим пунктом плану, за словами нардепа, є повернення Донбасу до складу України, а також амністія всіх, хто не здійснював тяжкі злочини.
"Кордон передається Україні, але перед цим на 72 години вводиться коридор для тих, хто не захоче жити в Україні. Після цього проводиться всеукраїнський референдум про надання Донбасу особливого статусу, за його результатами приймається відповідне рішення", - розповів він.
Депутат також запропонував створити фонд для відродження Донбасу, який наповнюють різні держави, при цьому Росія повинна вносити в цей фонд платежі за оренду окупованого Криму. Радикал вважає, що після виконання цих пунктів санкції проти Росії можна буде скасувати. Артеменко наголосив, що план передбачає нейтральний статус України: країна не вступатиме ні в НАТО, ні в ЄС, ні в Митний союз, ставши "східноєвропейською Швейцарією".
Він також спростував дані New York Times про те, що його план підтримали високопоставлені помічники Путіна.
"Я можу підтвердити, що я передав план Майклу Коену і Феліксу Сатера. Вони передали його відповідним американським службам, а вже від них він пішов до Москви. Де, як мені повідомили у Вашингтоні, його вже розглядають на дуже високому рівні", - сказав депутат.
План по передачі Криму в оренду Росії обурив користувачів мережі.





Артеменко на початку 2000-х був звинувачений в розкраданнях і провів 2,5 роки в тюрмі. Пізніше він назвав кримінальне переслідування політично мотивованим.
Як повідомляв ONLINE.UA,  президент США Дональд Трамп може призначити своїм радником з питань національної безпеки колишнього посла США в ООН Джона Болтона, прихильника озброєння України і прискорення її вступу в НАТО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?