Окупація Криму: відомий сепаратист зробив гучне зізнання
Категорія
Політика
Дата публікації

Окупація Криму: відомий сепаратист зробив гучне зізнання

Окупація Криму: відомий сепаратист зробив гучне зізнання
Джерело:  ТАРС

У річницю окупації Криму колишній так званий "народний мер Севастополя" Олексій Чалий розповів про підготовку до перевороту, який планувався протягом багатьох років.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.
Бізнесмен Чалий, який в лютому 2014 року оголосив себе "народним мером" Севастополя, заявив, що Росія була близька до окупації Криму і в 2004-му, і в 2008-му роках.
"Можна сказати, що підходящих ситуацій було кілька, але до 2014 року не було юридичної можливості це зробити", - сказав він, додавши, що в 2004-2005 роках він вперше готувався до перевороту в зв'язку з Помаранчевою революцією.
За його словами, юридично база для дій могла з'явитися в разі, якби "виник період беззаконня, коли не можна залишатися в рамках закону".
"Коли не можна залишатися в рамках закону, якщо з тобою перестають говорити мовою закону. У 2004-2005 року цього не сталося. Тоді, як ви пам'ятаєте, в Києві сталася практично легітимна передача влади", - сказав він.
Читайте також: У мережі декількома фото показали, як Росія знищує Крим
Точно такий же критичний період був і в 2008 році, під час війни Росії проти Грузії.
"Ющенко був президентом України. Чорноморський флот Росії брав участь в операції, і коли вони поверталися до Севастополя, на свою головну базу, Ющенко дав команду їх не пускати... Я не буду вдаватися в деталі, але насправді до цього було дуже близько. Але офіцери просто не наважилися стріляти один в одного, живучи в одному місті, дивлячись один одному в очі. Тоді ми теж готувалися до захоплення влади в місті. Але не вийшло", - розповів Чалий.
Він стверджує, що повірив в успіх в лютому 2014 року, коли невідомі люди зайшли у Верховну Раду Криму і підняли над нею російський прапор.
"Ось тоді я зрозумів для себе, що рішення прийнято. А до цього я не розумів, що буде далі", - додав він.
Як повідомляв ONLINE.UA, нардепвід Радикальної партії Андрій Артеменко передав раднику президента США з національної безпеки і оборони Майклу Флінну, який подав у відставку, проект, де йшлося про передачу окупованого Криму в оренду Росії строком на 50-100 років.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?