Оксана Забужко читає Лесині листи: ексклюзивна відеотрансляція з книгарні "Є"
Категорія
Культура
Дата публікації

Оксана Забужко читає Лесині листи: ексклюзивна відеотрансляція з книгарні "Є"

Оксана Забужко читає Лесині листи: ексклюзивна відеотрансляція з книгарні "Є"
Джерело:  online.ua

Сьогодні у книгарні "Є" проходить надихаюча зустріч з Оксаною Забужко, яка читатиме Листи Лесі Українки.
Поринути у світ "забутих текстів" ви зможете онлайн у прямому ефірі заходу на ONLINE.UA.


Листи Лесі Українки - один із найзахопливіших "нон-фікшин романів" у літературі європейського модернізму, твердить Оксана Забужко, - треба тільки вміти їх читати... Тепер, коли цей корпус "забутих текстів", що довгі роки лишався надбанням вузького кола втаємничених, приходить до широкого читача, є можливість прочитати їх разом із авторкою "Notre Dame d`Ukraine" - і відкрити для себе зблизька світ культурних еліт української Belle Epoque.


У передмові до книги літературознавиця Віра Агеєва зазначає, що «Леся Українка. Листи 1876-1897» – шанс перетворити кам’яну письменницю на живу людину, замість сяйливої ікони нарешті побачити деталізований портрет, і, що найважливіше, кожен матиме шанс цей портрет написати власноруч.




Листами Лесі Українки зачитуєшся не лише як документами епохи, а й як інтелектуальним доробком. Окремої уваги варто те, з якою пильною ніжністю та ніжною пильністю упорядниця Валентина Прокіп поставилася до цих листів: на кожному з них вказано місце зберігання епістолярного джерела, авторські дати, подано посторінкові примітки-довідки про згадуваних осіб, описано чималу географію кореспонденції, текст подано зі збереженням всіх морфологічних, пунктуаційних особливостей автографів, перенесено всі авторські позначки.


Можливість побачити дитинство очима самої Лесі Українки, почути історію з перших вуст, без чужих пере- і надінтерпретацій. Це дає розуміння, що насправді українські канонічні автори не з’являлися із пророцтвом на вустах і не сиділи із букварями у бур’янах, як би нас у цьому не хотіло переконати Міністерство освіти і автори підручників. Вони жили, як нормальні діти, юнаки і дівчата: сварилися, мирилися, знаходили друзів і ворогів, переживали перше кохання до живої людини, а не до неньки-України чи «робітничого люду».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?