Клімкін закликав Радбез ООН позбавити Росію права вето в голосуваннях по Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Клімкін закликав Радбез ООН позбавити Росію права вето в голосуваннях по Україні

Клімкін закликав Радбез ООН позбавити Росію права вето в голосуваннях по Україні

Рада безпеки ООН потребує реформи, яка б усунула зловживання правом вето, з боку його постійних членів, і вказав на ряд конфліктів в Європі, які сталися з вини Росії.
Про це заявив глава МЗС України Павло Клімкін, виступаючи на відкритих дебатах в Радбезі ООН, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на  Радио Свобода.

"Рада безпеки повинна бути здатною давати дієву відповідь на криваві конфлікти, незалежно від можливої присутності сторони конфлікту за столом, як постійного члена Ради безпеки", - сказав він.
Український міністр заявив про неприйнятність "кричущих порушень" пункту Статуту ООН про те, що "сторона конфлікту повинна утримуватися від голосування"..


Читайте також: Радбез ООН підтримав резолюцію України: стали відомі деталі

У своєму виступі Клімкін звернув увагу на конфлікти в Європі, причиною яких стали дії "однієї держави".


"Якщо агресія цієї держави не буде стримана, кожен "заморожений конфлікт" перетвориться на гарячий, а держава-агресор буде створювати нові загрози і виклики в стабільних точках", - сказав він.


Також український міністр підкреслив, що проблема ООН полягає в тому, що "архітектор цієї стратегії" сидить за столом, як постійний член Ради безпеки ООН.


"Маючи серйозну відповідальність зберігати мир і безпеку, це держава — Росія – порушує положення документів, розроблених як наріжні камені світу", - сказав він.


Крім того, за словами Клімкіна, Росія використовує слабкості інших країн з користю для себе, і однією з таких слабкостей є право вето в Радбезі ООН, а також правило консенсусу в ОБСЄ.


Як повідомляв ONLINE.UA раніше  українська делегація у Раді безпеки ООН спростувала заяви Росії щодо блокування заяви щодо смерті представника РФ Віталія Чуркіна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?