Колишній ФСБшник, що воював за Україну, розповів, як його хотіли викрасти і вивезти в Росію
Категорія
Події
Дата публікації

Колишній ФСБшник, що воював за Україну, розповів, як його хотіли викрасти і вивезти в Росію

Колишній ФСБшник, що воював за Україну, розповів, як його хотіли викрасти і вивезти в Росію
Джерело:  online.ua

Колишній ФСБ-шник Ілля Богданов, який перейшов воювати на бік України в 2014 році, розповів подробиці спроби його викрадення російськими спецслужбами, яка відбулася в листопаді 2016 року.
Про це Богданов розповів в інтерв'ю інтернет-шоу "Double Ять" з ведучим Олександром Лірчуком на ONLINE.UA.
Читайте також: СБУ показала, як врятувала блогера від агентів Росії: з'явилося потужне відео
"Цей лисий друг, депутат, був насправді завербований в Бєлгороді (організатор викрадення, колишній депутат Харківської облради Володимир Рассоха — ONLINE.UA). Він отримав завдання і знайшов у Харкові двох міліціонерів з Києва, найняв їх. Вони отримали гроші і приїхали мене красти, але злякалися і здалися", - розповів Богданов.
"А група працювала не одна. Мене "виціпили" прокурорські разом з поліцією і сказали, що замах на мене має бути завтра, але одна група не знає, що інші здалися. Це в моїх інтересах було, я підписав і брав участь. Мені балаклаву на голову, наручники, приносять мене в ту хату, трохи б'ють, фотографують. Фото через WhatsApp до Москви, гроші переводяться... При цьому вся квартира в фото— та відеофіксації, все фіксувалося. Він (Рассоха, — ONLINE.UA) іноді мене бив, 5 годин я лежав у наручниках. Я побоювався того, що він мене "наркотою" хотів "ширнуть" нормально. А міліціонери, які здалися, мають право лише рекомендувати йому — "не треба, він же обблюється, забруднить все. Давай потім його наркотою...". Потім зайшов спецназ, його поклали, купу телефонів знайшли, російські номери, купу грошей". Комічний випадок був. Слідчий каже: "Люди, які отримали гроші від Рассохи, — здати". І один каже, що йому обіцяли 500 доларів, але дали лише 400, і сказали, що потім решту додадуть. І у Рассохи тут же пачками гроші витягують... тобто він навіть свого спільника "кинув" на 100 баксів — щур, а не людина", - зазначив він.
Богданов розповів, що контроперація СБУ продовжилася в Харкові.
"Рассоха більше отримував, там був список на 30 чоловік з Києва. І в процесі цього всього дзвонить телефон з російським номером, і всі завмирають, а Рассоха ж все заперечує! І що робити? Це ж дзвінок від тих, хто контролює! Він узяв трубку і сказав, що все успішно, "взяли його". Наступний крок — спецоперація. Ми літаком прилетіли до Харкова в "хату", яку Рассоха зняв, жили там, всі розмови з Росією фіксувалися".
"З Росії дзвонили, ставили завдання, і я вперше відчув, яка там система. Я настільки ніхто порівняно з цими хлопцями, мене розчавити — нічого робити. Просто тоді вони заощадили на Рассосі. Деякі "експерти" кажуть, що якби росіяни хотіли, то мене б убили. Люди недалекі — не розуміють, як працюють спецслужби. Ніхто нічого не робить кадровими працівниками, у всьому — агентурна робота. Спецслужби кажуть "це не ми", і спробуй доведи, всі затримані — громадяни України", - пояснює Богданов.
Читайте також: Боєць "Правого сектора" з Росії Ілля Богданов отримав український паспорт
"Потім затримували контрабандистів. Вони прийшли на ту "хату", я вдавав, що я під клофеліном, в наручниках. Ніхто не знав, чи прийде багато народу, але прийшли двоє озброєних. Один мене смикнув за ногу — "чого у нього ноги не пов'язані, через нього ЗМІ підняли шум, швидше тягти його до межі". Потім зайшла опергрупа, їх поклали мордою в підлогу, я в стані афекту їх побив трохи. Я спілкувався з тим, хто повинен був отримати 2000 доларів за те, щоб мене перетягнути. Я запитав, як він на це погодився, а він мені — "я думав, що ти як Олексій Філіппов, під прикриттям працював на ФСБ, а тепер треба повернути агента". Він дебіл казковий, тепер сидіти буде, навіть відкупитися не зможе. Вони — найбільш невдалі викрадачі людей в історії спецслужб.
Богданов також пояснив мотиви харків'янина, який брав участь у його викрадення.
"Я в нього питаю: "Хто ти за національністю?" — "З Харкова". — "Ти за кого?" — "Я за Харків"...Казкові люди, їх знаходять спецслужби. У нього в машині лежали книги "Історія КГБ", "Операції розвідників світу", від руки написані вірші про розвідку... Він вже тягав людей через кордон і думав ще раз провернути", - розповів Богданов.
Фігурант гучної справи також розповів, чому в Росії вирішили викрасти саме його, а також назвав причини, по яким в українських ЗМІ історія мала кілька сумнівну репутацію.
"Зі слів Рассохи, який їздив у Росію, це хтось з оточення Путіна вирішив організувати. Це не ФСБ і ГРУ не — я їм не потрібен. Ось такі дебіли в оточенні нагнітають всіх. Дай Бог, прийде відлига, може, нас забудуть і відпустять", - зазначив Богданов.
"Слідство тривало, і тоді не можна було все розповідати, зараз вже в інтернеті виклали інформацію, як все було. Але чомусь ЗМІ вже не відреагували — "зради" ні, нецікаво", - резюмував росіянин.
Більше читайте в інтерв'ю ONLINE.UA: Моє викрадення організували люди з оточення Путіна - Ілля Богданов

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?