ЗМІ назвали претендентів на пост Гонтаревої: в Нацбанку відповіли
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЗМІ назвали претендентів на пост Гонтаревої: в Нацбанку відповіли

ЗМІ назвали претендентів на пост Гонтаревої: в Нацбанку відповіли
Джерело:  daily.rbc.ua

Серед можливих кандидатів на місце глави Національного банку України Валерій Гонтаревої в разі її відставки називають третього президента України Віктора Ющенка і екс-прем'єра Арсенія Яценюка; при цьому в самому НБУ чутки про відставку керівника спростовують.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на РБК-Україна.
"Вона (Гонтарева) давно говорила, що дико втомилася. Її основним останнім завданням був "Приват" (націоналізація "ПриватБанку" - Ред.). І вона це зробила. Професійно вона своє завдання в НБУ виконала", - розповіло джерело в банківських колах.
За словами одного з народних депутатів, Гонтарева "вичищала банківську систему, і націоналізація "ПриватБанку" стала тією "брудною справою", зобов'язання щодо якої до неї ніхто на себе брати не хотів".

Читайте також: Гонтарева зробила важливий прогноз щодо валютного ринку України
У той же час в прес-службі НБУ запевнили, що інформація про відставку Гонтаревої не відповідає дійсності, передає УНІАН.
"Національний банк традиційно за місяць повідомляє про майбутні зміни в складі правління. Такого повідомлення не було, а, значить, інформація не відповідає дійсності", - запевнили в Нацбанку.
У свою чергу джерело РБК-Україна в оточенні президента України запевнило, що рішення щодо звільнення нинішньої голови НБУ вже прийнято і зараз керівництво країни займається пошуком наступника.
"Рішення по ній прийнято. Шукають нового главу. Вона не писала заяву, але заявила складу правління Нацбанку, що йде з посади. Вона вважає, що влада нічого не робить проти Коломойського", - розповів він.
Одним з кандидатів на пост Гонтаревої в оточенні Порошенка, в парламенті, і серед банкірів називають екс-прем'єра Арсенія Яценюка.
При цьому соратники самого екс-прем'єра запевняють, що його прихід в Нацбанк - це "нісенітниця".
"Він спілкується зі світовими лідерами, наприклад, з Меркель, невже ви думаєте, що він піде в НБУ?" - відповіли одразу кілька депутатів фракції "Народний фронт".

Читайте також: Гонтарева зробила гучну заяву щодо "ПриватБанку"
У свою чергу одразу кілька джерел підтверджують, що саме лідер "Народного фронту" зараз є кандидатом №1 на місце голови НБУ.
"Йому запропонували, але він, як розумна людина, не хоче на себе це брати. Але в ньому зацікавлені, переговори ведуться", - говорить представник банківського сектора.
Джерело в уряді запевнило, що "Яценюку запропонували, але він не дуже хоче".
Тим часом представники бізнесу стверджують, що на посаду голови НБУ розглядається і кандидатура Віктора Ющенка.
"Здивований, але в пасьянсі посад він є", - запевнив бізнесмен.
Ряд банкірів зазначає, нібито люди Ющенка вже були в НБУ, придивлялися і "вивчали ситуацію зсередини".

Читайте також: Р озрахунки готівкою в Україні: у Гонтаревої прийнято гучне рішення
"З тих, кого називали в якості наступників Гонтаревої - Олександр Савченко(заступник голови правління НБУ в 2005-2009 роках - Ред.). Він хоче, але його не підтримають. Є Стельмах ( Володимир Стельмах, голова Нацбанку в 2008-2010 роках - Ред. ), йому пропонують, але він не хоче. Є улюбленці журналістів - Богдан Данилишин(глава ради Нацбанку - Ред.), бізнесмен Сергій Тігіпко, але їх навіть не розглядають. Ющенко влаштував би всіх. Він, до речі, зміг би налагодити і взаємодію з МВФ", - розповів один з банкірів, знайомий з ходом переговорів.
Тим часом деякі депутати стверджують, що хорошим кандидатом був би глава парламентського комітету з питань фінансової політики і банківської детальності Сергій Рибалка з фракції Радикальної партії Олега Ляшка.
"У Олега Ляшка зараз "золота акція" у парламенті, і для того, щоб задовольнити його, йому можуть запропонувати кандидатуру від його фракції", - відзначає один з депутатів "Народного фронту".
У той же час схвалення кандидатури Рибалки малоймовірно, тому що він не має досвіду роботи в банківському секторі, як того вимагає законодавство.
Серед претендентів називають і голову правління націоналізованого "ПриватБанку"Олександра Шлапака.
"Він гарує, не видно, що він "сидить на валізах". Але, справедливості заради, квартиру в Дніпрі він не виняйняв, на відміну від решти нової команди", - заявив один з банкірів.
В оточенні президента вважають кандидатуру Шлапака малоймовірною, позаяк він - "не людина президента".
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше в мережі з'явилися чутки про можливу відставку керівника Національного банку Валерії Гонтаревої і її заміни на Арсенія Яценюка.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?