В Україні натякнули на людей, які не дали вигнати Росію з Криму
Категорія
Події
Дата публікації

В Україні натякнули на людей, які не дали вигнати Росію з Криму

В Україні натякнули на людей, які не дали вигнати Росію з Криму
Джерело:  online.ua

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко розповів про те, що в 2007 році українські політики, які в той час займали важливі посади, не дали вивести російські війська з Криму.
Про це він розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.
У квітні 2007 року, будучи заступником міністра закордонних справ, Огризко наполягав на практичних кроках щодо виведення російських військ з Криму, зокрема говорив про створення робочої групи.
"У травні цього року останній російський моряк повинен був бути виведений з території Криму... Але в Україні завжди відбувалося протистояння між політиками, які хотіли привести відносини з Росією до міжнародної правової бази, і політиками, які сидять на "газовій трубі". Для другої групи, тих, хто на корупції наживав мільярди, міжнародні норми у відносинах з Росією були не потрібні, вони б їм заважали. Вони були згодні робити що-небудь, щоб цей бізнес тривав", - розповів колишній глава МЗС України.
За його словами, ці політики зараз розуміють, що винні в анексії Росією Криму та війні на Донбасі.
"Тому, скажу відверто, мені було дуже важко виступати проти цієї групи, вони і добилися в кінцевому рахунку, щоб я був звільнений з посади міністра. І зараз вони розуміють, що є співучасниками нинішньої трагедії, завдяки їх корупційну політику ми сьогодні маємо відірваний Крим і кривавий Донбас. І поки ці популісти всіх сортів завдяки гречці і брехні будуть пролазити в парламент, у нас нічого не зміниться", - вважає Огризко.
Він також поділився, що коли взявся за проблему Чорноморського флоту, то відчув опір не тільки Росії, але і представників "партії корупційної співпраці з Москвою".
"Однак, незважаючи на цей опір, завдяки людям проукраїнської позиції, нам вдалося поміняти настрій російських представників: вони почали говорити, що потрібно організовувати поступову евакуацію флоту з Криму, перебазування до Новоросійська, мовляв, їм створили нестерпні умови перебування. Подібну інформацію перехоплювали наші спецслужби", - сказав екс-міністр.
Читайте також: Ро сія вигадує хитрі плани по Криму і Донбасу: у Києва є лише одна відповідь
Він розповів, чому тоді в українському Севастополі російських прапорів було більше, ніж в Москві.
"Розумієте, росіяни навіть таку формулу придумали: не «Росія має базу Чорноморського флоту в Севастополі", а "Севастополь є базою флоту Російської Федерації". Коли я вперше приїхав до Криму як офіційна особа, то побачив на вулицях Севастополя російські військові патрулі. Я підняв великий шум, після чого російські патрулі з вулиць українського міста Севастополь зникли. Чому там були прапори? Тому що на кожному об'єкті, який орендувала Російська Федерація, вона мала право повісити прапор", - зазначив Огризко.
"І проблема була не в прапорах, а в тому, що українська влада не хотіла міняти ситуацію в Криму. Оскільки в Києві вважали: і Крим, і Донбас є чимось важким, отже, дамо це на відкуп Партії регіонів! Віддали регіони на відкуп антиукраїнським силам - ось і маємо результат", - додав колишній міністр.
Нагадаємо, в 2007-2010 роках прем'єр-міністром України була лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко.
Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Росіяни збиралися евакуювати флот з Криму, але їм допомогли політики в Києві - Володимир Огризко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?