Радник Порошенка розповів, скільки грошей не вистачає на українську армію
Категорія
Економіка
Дата публікації

Радник Порошенка розповів, скільки грошей не вистачає на українську армію

Радник Порошенка розповів, скільки грошей не вистачає на українську армію
Джерело:  online.ua

За словами радника президента і міністра оборони Юрія Бірюкова, Збройним силам України для задоволення мінімальних потреб не вистачає як мінімум 44 мільярдів гривень.
Про це він розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.
"Тут ми просто повинні повернутися до фундаментального питання. Міністерство оборони фінансується на 60% від необхідного. Від необхідного! Самий нижній межа наших потреб на цей рік — 108 мільярдів гривень. А виділено на Міністерство оборони 64 мільярда гривень", - повідомив Бірюков.
При цьому він підкреслив, що фінансування вимагалась тільки на найнеобхідніші потреби, "це не те, що ми хочемо купити ще два космічних корабля".


Читайте також: Турчинов оцінив терміни звільнення Донбасу і силу української армії

У той же час, Він визнав, що українським військовим не залишається нічого іншого, окрім як скорочувати свої витрати: "Ну, ось скорочувати! Просто скорочувати".


"За номенклатурою речового забезпечення ситуація ще гірша. Для того, щоб забезпечити закупівлю всього-всього того, що прописано, того, що ми повинні закуповувати, нам потрібно 10,8 мільярда, якщо не помиляюся. А виділили 2,5 мільярда. Тобто, 25% від необхідного. На речове забезпечення. 25%! Упс... Ласкаво просимо в реальний світ", - саркастично зауважив він.


За його словами, при підготовці плану закупівель "ми беремо такий великий-великий талмуд, в якому прописано все: які класні шкарпетки повинні бути, які повинні бути подсумки, які повинні бути бронежилети, яка класна форма повинна бути... і починаємо черкати".


"Ось цей процес тривав увесь січень-місяць. Річний план закупівель. Де ми розуміємо, що у нас за нормами належить, умовно, 6 пар трекінгових шкарпеток, а ми дамо 4 пари. А потім ви питаєте: "Бірюков! А як ви ставитеся до того, що до вас так погано ставляться?" Та ось так! Ніяк! Дайте 10,8 мільярда — і все буде добре", — обурюється він.


Радник президента додав, що "ніхто ж не замислюється про те, що Міністерство оборони — це трошки бюджетна організація".


Читайте також: Не Росія, а військовий табір: армія Путіна розбурхала мережу

"І ми не можемо в січні, наприклад, починати процедуру закупівель. Тому що немає ще бюджетного розпису, яку готує Міністерство фінансів на весь рік. В якій буде чітко прописано, що і коли ми зможемо почати купувати. Після цього будуть торги, де ми теж не можемо вийти на ринок і сказати: опа, пацани, у нас є 2,5 мільярда — давайте ми все швидко у вас купимо", - заявив Бірюков.


Він зазначив також, що "є питання тендеру, є питання переговорних якихось всіх цих моментів, є ProZorro, і так далі, і тому подібне".


"І ось там, умовно, якщо від сьогоднішнього дня ми будемо стартувати купувати зимові куртки, якщо нам Мінфін дозволив вже витрачати гроші — фізично ми їх отримаємо вже влітку. А ось тепер ви задаєте питання: чи встигнемо ми поставити літні берци? Відповідаю: до середини літа. А інакше — ніяк. Як ми їх купимо? Ми їх затвердили наприкінці року", - зізнався радник президента.


Бірюков додав, що затвердити план витрат на закупівлю взуття раніше в Міноборони не могли: "Вони влітку проходили експериментальну експлуатацію. Після цього відбувалася вся процедура затвердження технічних умов. І ось на початку року ми затвердили ці технічні умови. Потім ми чекали гроші, півтора місяці чекали, щоб нам сказали, коли скільки бюджетних грошей ми зможемо витратити. Ми ж не можемо самі визначити. Нам дали на речове забезпечення 2,5 млрд грн, але при цьому нам ще сказали, в який місяць скільки ми можемо витратити з цієї суми".


Читайте також: Порошенко на піцці у ветеранів АТО: з'явилася цікава деталь

"Тому що це — бюджет країни. І, крім потреб армії, є ще пенсії, дороги, медицина, вчителі, ще хто-небудь. І їм теж потрібні бюджетні гроші. Так що — ласкаво просимо в реальний світ! А потім ми кричимо: "Три роки війни! Чому ви досі не змогли зробити нормальні берци?" Хоча берці, в порівнянні з усім іншим, — от хоч це, слава Богу!" – розповів він


Бірюков додав, що, коли його запитують: "чому у вас така погана тканина на формі, яка не дихає?", йому хочеться відповісти: "Ок — дайте грошей! Адже 10,8 млрд грн на речове забезпечення — це сума, розрахована за поточними цінами. Це те, що нам потрібно!"


"Ми розуміємо, що — так, є хороша тканина. Нейлон-котон, 50 на 50 — відмінна тканина! Та, з якої британці роблять свою форму. Але вона коштує в 4 рази дорожче! А нам дають чверть від необхідних грошей, з тим цифрам і сумами, які у нас є зараз. Ми б з радістю. Тільки грошей немає. Питання не в тому, що поганий Мінфін або поганий Кабмін. Питання в тому, що у нас економіка не в змозі дозволити собі цього", — резюмував він.


Більше  читайте на ONLINE.UA: Україна 15 років готувалася "воювати" з Румунією і ще однією країною, армії не стало зовсім - Юрій Бірюков.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?