Привид "третього Майдану" і Путін, що б'є зсередини: Україну чекає тривожна весна
Категорія
Політика
Дата публікації

Привид "третього Майдану" і Путін, що б'є зсередини: Україну чекає тривожна весна

Привид "третього Майдану" і Путін, що б'є зсередини: Україну чекає тривожна весна
Джерело:  online.ua

Чергова весна після Революції Гідності несе Україні швидше тривоги, ніж позитивні очікування. Темпи перетворень в країні задовольняють далеко не всіх громадян, і привид "третього Майдану" продовжує блукати Печерськими пагорбами. Його матеріалізації може сприяти відсутність консолідації представників політичної еліти.


Весну-2017 Україна зустрічає в ситуації, коли від влади потрібні неординарні рішення.

Блокада перевезень на Донбасі, яка викликала "зовнішнє управління" сепаратистами 43 підприємствами в ОРДЛО

, здатна привести до серйозних збитків, які уряд не закладав у проект бюджету на цей рік. Можна довго і болісно дискутувати про правоту "блокадників", проте загроза економічному зростанню, яке почало пробиватися в кінці 2016 року, реальна і відчутна.

Епопея навколо Романа Насірова

, якого уряд усунув від керівництва Державною фіскальною службою, може стати як клапаном для випуску пари, так і каталізатором сплеску суспільного невдоволення. Направити скандальну ситуацію в раціональне русло ще можливо, але для цього потрібні чітко вивірені дії.


Показово, що минулі осінь і зима, хоча і характеризувалися "нависанням протесту", не привели до серйозних масових виступів. Але весна в Україні - час традиційного підвищення температури не тільки повітря, а й суспільства загалом. Причин для цього вистачає, протидіяти їм можливо тільки раціональними кроками. Не виключено, що для парламентської коаліції будуть проведені радикальні реанімаційні заходи, і Верховна Рада продемонструє якийсь законотворчий прорив. Він, поза всяким сумнівом, необхідний в частині створення умов для малого і середнього бізнесу, адже по позиціях металургів і машинобудівників завдано серйозного удару. Втім, календарний план роботи парламенту не передбачає у слуг народу авралів.


Ситуацію може каталізувати і черговий транш від МВФ. Мільярд доларів для української економіки має скоріше символічне значення, але умови, які висуває Фонд, можуть бути розгорнуті проти уряду. Критика "диктату МВФ" - улюблена тема для Юлії Тимошенко, і лідер "Батьківщини" при цьому забуває, що під час перебування прем'єром вона хвацько підписувала меморандуми з Фондом. Юлія Володимирівна намагається знайти алгоритм, що дозволяє вийти на двухходовку дострокових виборів, перемогу в яких вона розглядає як аксіому. Якщо інформація про її другий за останній час візит за океан вірна, то Тимошенко прагне отримати "ярлик" на зміну влади в Україні, хоча подібні "дозволи" в Україні не спрацьовують.



Читайте також:

В

ійна Тимошенко і Гройсмана: Україні загрожує небезпечний сценарій


Саме Тимошенко зарекомендувала себе ще в лютому як локомотив атаки на уряд на "слушній" підставі для звільнення лише Володимира Гройсмана. Практично через місяць Кабміну доведеться тримати відповідь за рік своєї роботи, і за станом на сьогодні в його складі очікуються швидше кадрові зміни, ніж повне перезавантаження. У прем'єра ще є час, щоб не тільки довести свою успішність, а й визначити кандидатури міністрів на заклання парламентаріям. Поки найбільш імовірним виглядає міністр інфраструктури Володимир Омелян, не виключено, що компанію йому складуть ще троє-п'ятеро колег.


Не потрібно забувати про "чинник Донбасу", оскільки тривалий конфлікт на сході України навряд чи зменшить свій вплив на ситуацію в країні. Росія продовжить використовувати весь інструментарій для розхитування ситуації всередині нашої країни, оскільки повномасштабний наступ після Авдіївки навряд чи виглядає ефективним. До того ж, можливість діяти зсередини здається набагато більш перспективною. У Росії сьогодні починається підготовка до чергових президентських виборів Путіна, і "український фактор", безумовно, буде використаний.


Європейські інституції нарешті продемонстрували готовність надати Україні безвізовий режим з ЄС. Правда, бюрократичні процедури прискорювати ніхто не стане, але вже влітку безвіз для українців, які мають біометричні паспорти, має запрацювати. Однак це досягнення виглядає вельми відносним, якщо не буде ратифіковано Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, яка передбачає інституційне зближення.


Мабуть, головна інтрига нинішньої весни - чи зможе Петро Порошенко зустрітися з Дональдом Трампом раніше Володимира Путіна. Можлива "велика угода" Кремля і Білого Дому не стала за останній час більш імовірною, але авантюрний характер 45-го американського президента, як і раніше, залишає простір для фантазій і інсинуацій.


Читайте також

:

Ро

сія вигадує хитрі плани щодо Криму і Донбасу: у Києва є лише одна відповідь

Україна перебуває в стані кризи, вийти з якої можливо тільки шляхом консолідації інтересів тих, хто називає себе правлячою елітою. На жаль, ця ймовірність виглядає менш реальною, ніж чергова сутичка політичних бульдогів під килимом. Шкода, що Революція Гідності так і не навчила багатьох політиків адекватно реагувати на суспільні виклики.



Євген Магда, політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA


Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?