"Миролюбний" Трамп пішов далі Обами: прийнято важливе військове рішення
Категорія
Світ
Дата публікації

"Миролюбний" Трамп пішов далі Обами: прийнято важливе військове рішення

"Миролюбний" Трамп пішов далі Обами: прийнято важливе військове рішення
Джерело:  Reuters

Президент США Дональд Трамп дозволив Центральному розвідувальному управлінню самостійно використовувати ударні безпілотники для атак по тих, кого американська розвідка підозрює в тероризмі, а також їх об'єктах.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на The Wall Street Journal.
Як розповів виданню анонімний високопоставлений чиновник з Вашингтона, таке рішення Трампа знаменує собою перехід від політики адміністрації Барака Обами, який був проти надання ЦРУ ролі відомства, що самостійно вирішує, коли, де і кого бомбардувати з безпілотників. За Обами у ЦРУ була роль виключно спостерігачів, а рішення, натискати кнопку пуску ракети Hellfire чи ні, приймалося військовими.
При Обамі така схема дій була впроваджена для прозорості дій США на Близькому Сході і в Азії, оскільки, згідно з американськими законами, Пентагон зобов'язаний повідомляти всі подробиці операцій, тоді як ЦРУ цього робити не зобов'язане.
"США першими почали використовувати ударні дрони для атак проти тих, кого розвідка підозрює в тероризмі, це сталося після терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку і Вашингтоні", - зазначає видання.
Читайте також: Скандал в США: від Трампа зажадали довести гучні звинувачення проти Обами
Використання бойових безпілотників Predator і Reaper почалося при президенті США Джорджі Буші, при Обамі програма була значно розширена.
"Критики завдання точкових ударів задаються питанням - а чи не створюють такі удари більше бойовиків, ніж вбивають? Вони стверджують, що поширення джихадистських організацій і теракти бойовиків по всьому світу є доказом того, що використання дронів лише зміцнює проблему", - йдеться в статті.
Читайте також: Трамп і Путін користуються однією "спецслужбою": західні ЗМІ про новий скандал
У липні 2016 року американський уряд взяв на себе відповідальність за вбивство через необережність до 116 цивільних осіб в країнах, де США не воює. Частина цих жертв - "побічний ефект" ударів по цілях, які були позначені розвідкою як терористичні.
Ні в Білому домі, ні в Міноборони, ні в ЦРУ поки не відповіли на офіційний запит видання з проханням роз'яснити ситуацію більш детально.
Як відомо, Трамп під час передвиборної кампанії і після неї неодноразово заявляв, що прагне "дружити з усіма", а також сконцентруватися на вирішенні внутрішньоамериканських проблем.
Як повідомляв ONLINE.UA, в мережі обговорюють масивний архів секретних документів Центрального розвідувального управління США (ЦРУ), який опублікував проект журналіста Джуліана Ассанжа WikiLeaks.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?