Рада зробила крок до ще одного мовного закону
Категорія
Культура
Дата публікації

Рада зробила крок до ще одного мовного закону

Рада зробила крок до ще одного мовного закону

У Верховній Раді в першому читанні був ухвалений законопроект про квоти мовлення на телеканалах, згідно з яким повинні істотно зміцнитися позиції української мови в телепросторі України.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Українську правду".
За відповідне рішення проголосувало 244 народних депутати.

Читайте також: У Раді ледь не побилися через мову: з'явилося відео
Проект пропонує встановити для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, частки передач і/або фільмів українською мовою не менш 75% протягом доби в кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 і з 18.00 до 22.00.
При цьому телеканалам регіональної та місцевої категорій мовлення проект пропонує встановити обов'язкову частку на рівні 50%.
Окремо законопроектом пропонується встановити обов'язкову частку передач новин українською мовою, а саме не менше 75% від загальної тривалості всіх передач новин в кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 і з 18.00 до 22.00.
При цьому в проекті уточнюється, що "передача вважається виконаною українською мовою, якщо всі виступи дикторів (ведучих) передачі виконані виключно українською мовою. При цьому допускається використання без дублювання і озвучення репортажів з місць подій, які не супроводжуються коментарями або іншим текстовим супроводом ведучого, трансляцій виступів запрошених учасників передачі (гостей), а також музичних творів".
"Зазначені обов'язкові частки передач державною мовою стосуються тільки телерадіоорганізацій, які відповідно до умов ліцензій здійснюють ефірне і багатоканальне (цифрове) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу", - сказано в коментарі до законопроекту.
Як повідомляв ONLINE.UA, 9 березня під час церемонії нагородження переможців Шевченківської премії президент України Петро Порошенко зробив гучну заяву про українську мову.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?