Купуємо патрони за свої гроші: снайпер АТО розповів про нюанси війни
Категорія
Події
Дата публікації

Купуємо патрони за свої гроші: снайпер АТО розповів про нюанси війни

Купуємо патрони за свої гроші: снайпер АТО розповів про нюанси війни
Джерело:  online.ua

Багатьом військовослужбовцям Збройних сил України, які воюють на Донбасі, доводиться купувати зброю і боєприпаси за власні гроші.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповів снайпер із зони АТО Ярослав з позивним "Скат".
Читайте також: Ніяких сумнівів: снайпер-атошник розповів про свій перший постріл
"Після того, як ми вийшли з Донецького аеропорту, я потрапив в госпіталь. І поки там лежав, почав шукати виходи, щоб купити гвинтівку. У підсумку знайшов і купив, - підкреслив снайпер і зазначив, що покупку зробив за власні гроші. - Скажу більше: спочатку один постріл коштував мені чималих грошей, тому що у нас таких патронів не було взагалі. І коли мені говорили: "Ярослав, треба прибрати якогось кулеметника", я вже подумки на калькуляторі підраховував, скільки мені це буде коштувати. А потім завезли інші патрони - дешевше, хоча і якість у них гірше".
Однак, за словами бійця, йому доводилося робити не так багато пострілів: "Люди чомусь думають, що снайпери дуже багато стріляють. Але якщо снайпер ефективний, він робить 20-30 пострілів на місяць. Часто - менше. У мене бувало і 4 -5. Зате в результаті - знятий з відстані 1350 м замкомбата 498-го полку спецпризначення РФ".
У той же час Скат пояснив, що держава не компенсувала йому витрати на боєприпаси і не заохочувала за успішні постріли.
Читайте також: Важ ливо боятися: снайпер з АТО розповів про психологію на війні

"У нашій країні не передбачено відшкодування таких витрат державою. Більш того, кожна покупка патронів перетворювалася на справжню епопею - це ж незаконний процес. Сиджу я, наприклад, в зоні АТО. Мені потрібні патрони. У мене є дозвіл на їх покупку, але купити я їх не можу, тому що для цього я повинен приїхати сюди особисто. Хлопці говорили, що не можуть просто так продати - їх треба замовляти. І ось, я повинен особисто приїхати і замовити, а потім ще раз приїхати і забрати. Такий ось ідіотизм. Ми, звичайно, намагалися викручуватися. Але хлопців, які нам в цьому допомагали, адже і посадити можуть. Це дуже серйозна стаття - там, по-моєму, від 7 років передбачено", - сказав снайпер.
"І це все так. Наприклад, зараз в моїй 58-й бригаді у взводі снайперів немає жодної штатної гвинтівки. Це означає, що всі патрони ми купуємо за свої гроші. Нехай це не такий калібр, як у мене, але все одно - від 115 гривень ціна одного патрона. Тому "поїхати постріляти просто так" - це, насправді, дуже дорого! На такі гвинтівки, як у мене, у нас не передбачені приціли. Тепловізори за статусом не передбачені - їх теж треба купувати. А ціна на нормальний тепловізор для снайперської гвинтівки стартує від 10-15 тисяч євро. Мені друг прислав тепловізор за 7,5 тисяч євро, я його поставив на свою гвинтівку, два рази стрельнув - і він розсипався", - резюмував боєць АТО.
Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Снайпер АТО: Я не вбив, напевно, жодного простого солдата - це завжди були офіцери.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?