Мовні квоти на ТБ: заява українського каналу обурила мережу
Категорія
Культура
Дата публікації

Мовні квоти на ТБ: заява українського каналу обурила мережу

Мовні квоти на ТБ: заява українського каналу обурила мережу
Джерело:  Інтер

Медіахолдинг "Інтер Медіа Груп" заявив, що категорично проти ухваленого Верховною Радою в першому читанні законопроекту про квоти мовлення на телеканалах, згідно з яким повинні істотно зміцнитися позиції української мови в телепросторі України, чим викликав обурення в мережі.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу "Інтера".
"Інтер Медіа Груп" завжди виступала проти заборон. Ми також категорично проти цього закону, який практично забороняє використання в телевізійному ефірі України будь-яких мов, крім української. І питання не в ставленні до мов - української чи російської. Питання в ставленні до прав людини. Цей закон порушить права мільйонів громадян України, для яких російська мова є рідною. А також він порушить права носіїв інших регіональних мов, яких, крім російської, в Україні 17. Крім того, цей закон вносить розкол в суспільство, нагнітає і без того напружену обстановку", - йдеться в заяві телеканалу.
Читайте також: У Раді ледь не побилися через мову: з'явилося відео
У медіахолдингу сподіваються, що депутати не приймуть закон у другому читанні.
"Крім усього іншого, цей закон не сприяє розвитку українського телебачення. Навпаки, він завдасть серйозної шкоди. Неможливо створити в потрібному обсязі якісний контент українською мовою або в таких же обсягах зробити якісний дубляж - отже, погіршиться якість телевізійного продукту українською мовою. Ємність українського телевізійного ринку не дозволить створити якісний різножанровий україномовний продукт в обсягах, яких вимагає цей закон. Це призведе до падіння телеперегляду українського телебачення: багато глядачів мають можливість альтернативного перегляду каналів, які їх влаштують, через інтернет-платформи і супутник", - відзначають в холдингу.
Читайте також: На "Інтер" ще давно приїжджали російські "брати", намагалися нав'язати свою "правду" - екс-ведучий
В "Інтер Медіа Груп" вважають, що українців не можна позбавляти доступу до контенту російською мовою.
"Російська мова - одна зі світових мов. Цією мовою мільйонними тиражами видана навчальна і художня література, знято безліч якісних фільмів. Не можна українців позбавляти доступу до такого важливого ​​контенту. Ми вже бачимо, до чого привів закон про введення квот на україномовні пісні на українських радіостанціях, - скільки в ефірі з'явилося низькопробного продукту. У Латвії на законодавчому рівні була застосована квота в обсязі 75% телевізійного мовлення в день латиською мовою. Однак Конституційний Суд Латвійської Республіки визнав введення мовних квот неконституційним і таким, що суперечить міжнародному законодавству з прав людини і свободи приватного підприємництва. У будь-якій країні світу державна мова вже захищена за фактом її законодавчого визнання і конституційного статусу", - наголошується в заяві "Інтера".
Така заява телеканалу викликала обурення у користувачів мережі.








Як повідомляв ONLINE.UA, 9 березня під час церемонії нагородження переможців Шевченківської премії президент України Петро Порошенко зробив гучну заяву про українську мову.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?