Мовні квоти в Україні: в мережі яскраво показали, чому вони важливі
Категорія
Культура
Дата публікації

Мовні квоти в Україні: в мережі яскраво показали, чому вони важливі

Мовні квоти в Україні: в мережі яскраво показали, чому вони важливі
Джерело:  online.ua

У соцмережі доступно пояснили, чому українська мова повинна бути пріоритетною на державному, медійному та освітньому рівні..


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook українського журналіста Віталія Портникова.


"Хочу, щоб цей пост ліберального російського економіста і порядної людини прочитали всі ті, хто не розуміє, навіщо нам мовні квоти і зусилля по збереженню і розвитку української мови на державному, медійному і освітньому рівні", - написав Портников і надав текст поста російського економіста Олексія Портанського.


"Давно не належу до шанувальників телеканалу НТВ (тиждень тому відмовився від запрошення на передачу). Але трапляються винятки. Третій вікенд поспіль дивлюся уривками шоу «Ти - супер!». Вважаю це чудовим проектом і ось чому. Придуманий нагорі проект «Русского мира» , звичайно, був провальним з самого початку. Наш друг і сусід Олександр Григорович Лукашенко не раз дохідливо пояснював нам це, уточнюючи, що з великим побоюванням ставиться до даного проекту. Однак у нас, особливо у тих, хто народився і виріс в країні під назвою Радянський Союз, є цілком усвідомлене прагнення зберегти хоча б частину того загального, що об'єктивно було, є і залишається у громадян пострадянських республік. і це перш за все культурний простір. А в ньому центром тяжіння залишається російська культура, російська мова, і, отже, культурні події, що проводяться так чи інакше під егідою Москви ", - пише Портанський.


Економіст впевнений, що російська мова - це єдина "абсолютна зброя", яку потрібно застосовувати Росії.


"Ми не можемо, на жаль, чинити серйозний економічний вплив на своїх найближчих сусідів - у самих з економікою нічого не клеїться. Демонстрація військової сили тим більше мало де викликає захват. Залишаються культура і російська мова. Але і тут, на превеликий жаль, позиції слабшають рік від року. у країнах Балтії, республіках Закавказзя все більша частина молодих людей не говорить російською. Є в цьому наша вина? Так, є. Ось, наприклад, взяли і прибрали з «Юрмали» фестиваль «Нова хвиля». Вирішили «покарати» латишів. Але самі зазнали збитків куди серйозніших, якщо мати на увазі географію нашого культурного впливу ", - написав Портанський.


Читайте також: Не все встрачено у Росії: мережу вразили школярі-опозиціонери, зявилося відео



"І ось телешоу «Ти - супер!». Організатори багато місяців відбирали талановитих дітей з прийомних сімей і дитбудинків в країнах СНД і Балтії ... майже всі діти талановиті, вони дійсно супер. Однак деякі 6-10-річні дітлахи вже не говорять російською, і з ними після їх виступу ведучий Вадим Такменев спілкується через перекладача. Прикро, років 30 тому уявити таке було б важко. Що стосується ідеї проекту, то вона, як мені здається, спрацьовує на 100%. Треба просто уявити собі, скільки сотень або тисяч глядачів в Молдові, Грузії, Вірменії, Україні, Казахстані, Латвії, інших республіках стежать, переживають, аплодують своїм юним посланцям ... Московський майданчик, ефіри наших телеканалів - це дорогого коштує, навіть незважаючи на ту іміджеву шкоду, яку вони понесли в останні роки на пропагандистському фронті. Російська культура, мистецтво і російська мова залишаються нашою єдиною «абсолютною зброєю», яку ми можемо і повинні застосовувати всюди і яку не бояться наші сусіди ", - підсумував Портанський.


Як повідомляв ONLINE.UA,  російський журналіст Игор Яковенко пояснив три "кримінальні" правила, які діють і в принципах політики президента РФ Володимира Путіна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?