Ва-банк по-львівськи: чим ризикує Садовий?
Категорія
Політика
Дата публікації

Ва-банк по-львівськи: чим ризикує Садовий?

Ва-банк по-львівськи: чим ризикує Садовий?
Джерело:  online.ua

Останнім часом відносини між мером Львова і українською владою стали помітно натягнутими. Андрій Садовий дав інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна", в якому натякнув, що не виключає свого звільнення з посади. Втім, такий сценарій розвитку подій, схоже, влаштовує лідера "Самопомочі".


Активізація досвідченого політика має своє підгрунтя: блокада транспортного сполучення на Донбасі з ініціативи активістів і політиків, серед яких чимало членів "Самопомочі", стала після рішення РНБО елементом державної політики. Правда, Садовий публічно висловила недовіру щирості дій влади, заявивши, що "бариги чимало заробили, торгуючи з Захарченком".


Його тим часом підтискає проблема з вивезенням сміття, адже відправлені зі Львова вантажівки з відходами життєдіяльності мегаполісу все частіше затримують в різних точках України. Зі властивим йому пафосом Андрій Іванович не поспішає звертатися за допомогою до Львівської ОДА або Кабінету міністрів, вважаючи за краще жонглювати словосполученням "сміттєва блокада". Зазначу, що воно кілька тижнів цікавим чином кореспондувалося з «блокадою торгівлі на крові». Генеральний прокурор Юрій Луценко не виключив можливості пред'явлення Садовому звинувачення і відсторонення його від обов'язків львівського міського голови. Це рішення здатне спровокувати новий виток кризи, від якого Садовий розраховує виграти.


Читайте також:

При

вид "третього Майдану" і Путін, що б'є зсередини: Україну чекає тривожна
весна

Більш того, створюється враження, ніби лідер "Самопомочі" провокує Банкову на активізацію дій проти себе. "Дзеркальні" одкровення львівського мера прозвучали якраз між двома пленарними тижнями, коли законодавці перебувають у підвищеній риторичній готовності. Садовий наголошує, що на його парламентських соратників тиснуть, але при цьому стверджує, що нікуди тікати не збирається. Він приписує президентській адміністрації прагнення провести восени 2017 року дострокові парламентські і президентські вибори, мовляв, пізніше рейтинг Порошенка скоротиться ще більше. Рейтинг Садового при цьому досить стабільний, проте про його лідерство мови не йде.


Андрій Іванович заодно намагався заручитися підтримкою патріотів і союзників з числа непарламентських політичних сил. За його словами, в разі відсторонення від влади у Львові там керуватиме секретар Львівської міської ради Андрій Забарило, який представляє "Громадянську позицію" Анатолія Гриценка. З ним, з Міхеілом Саакашвілі і Василем Гацьком Садовий провів показові політичні консультації. До того ж він кілька разів повторив свій заклик повернути наших полонених за всяку ціну, а на партійному з'їзді, що пройшов 12 березня в Києві, закликав евакуювати наших співгромадян, які не бажають жити в умовах окупації, з ОРДЛО. Звучить, безумовно, красиво, але реалізувати цей заклик на практиці вкрай проблематично.



Читайте також:

Пу

тін програв і різко змінює концепцію по Україні - Андрій Піонтковський


Схоже, Садовий не тільки готовий до негативного для себе розвитку подій, але і провокує їх прискорений розвиток. Він розуміє, що отримати від влади практично неминучу "чорну мітку" краще навесні, під час традиційного сплеску протестної активності, яку при нагоді можна спробувати і очолити. Виштовхування нинішнього львівського мера на загальнонаціональну політичну орбіту може дозволити йому набрати додаткові рейтингові очки. Правда, скорочення електорального плацдарму у Львові - серйозний виклик, оскільки "Самопоміч" розвивається далеко не у всіх областях країни, більше нагадуючи партійну франшизу. До того ж партія не є однорідною, і фактор владного тиску може привести її до кадрових втрат, аж до створення загрози існуванню парламентської фракції "Самопомочі".


У показовій прочуханці Садового є для влади і ще один очевидний резон: якщо удар буде завдано по градоначальнику, відомому в масштабах країни, то і інші, не менш відомі політики, що працюють мерами великих міст, будуть обережніше. Але Андрій Іванович всім своїм виглядом показує, що здаватися на милість президента він не збирається, а чинитиме опір. Він добре знає, що в Україні люблять скривджених і переслідуваних владою, тому практично нічим не ризикує, йдучи на загострення з Банковою. Хоча... Певний ризик є: при цій парадигмі розвитку ситуації Садовому доведеться офіційно виходити на загальнонаціональний рівень, чого він всіляко уникав кілька років поспіль.

Євген Магда, політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?