Мінфін зберігає схему Януковича на ринку лотерей - ЗМІ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Мінфін зберігає схему Януковича на ринку лотерей - ЗМІ

Мінфін зберігає схему Януковича на ринку лотерей - ЗМІ
Джерело:  daily.rbc.ua

Міністр фінансів Олександр Данилюк зберігає в силі схему екс-президента Віктора Януковича, створену для заробітку на тіньовому ринку лотерей.
Про це пише "РБК-Україна".
"До 2012 року більше 90% українського ринку лотерей контролювали дві структури - "Патріот", що належить російському мільярдерові Олегу Бойку, і "М.С.Л", куплена структурами російської "Альфа-груп". Саме росіяни запропонували Януковичу ідею легітимізації азартних ігор і централізації доходів від цього бізнесу під "дахом" лотерей", - сказано в публікації.
Як зазначено в тексті далі, для юридичного закріплення цієї ідеї у вересні 2012 року був ухвалений відповідний закон про лотереї. Визначення лотерей дозволило проводити під їх виглядом майже всі види азартних ігор. "Так азартні ігри були фактично легалізовані під російських операторів", - констатує медіа.
Закон також покладав на Мінфін зобов'язання розробити та затвердити нові ліцензійні умови. А перехідні положення дозволяли компаніям працювати до затвердження Мінфіном нових ліцензійних умов.
Але протягом півтора року - з вересня 2012 року до втечі Януковича в лютому 2014 року - міністерство фінансів на чолі з другом Олександра Януковича Сергієм Арбузовим не підготувало нові ліцензійні умови. Термін дії старих ліцензій закінчився в 2014 році. Після цього робота лотерейних операторів потрапляла в пряму залежність від Мінфіну та уряду, що є умовою для корупції.
Продаж нових ліцензій могла б дати бюджету не менше 5 млрд. гривень, створити надійні інвестиційні умови для ринку і поклала б край корупційним відносинам в цьому бізнесі. Але жоден з наступних міністрів фінансів не забезпечив нове ліцензування лотерейних компаній.
Міністр фінансів Олександр Данилюк також не виконує вимоги закону і не забезпечує переліцензування лотерейного бізнесу. Замість цього він говорить про необхідність затвердження нового законодавства.
Переліцензування невигідне російським компаніям, оскільки вони не змогли б купити б нову ліцензію через санкції, впроваджені українським урядом.
Перспектива ухвалення нового закону найближчим часом вельми сумнівна. У парламенті на розгляді кілька законопроектів щодо регулювання грального бізнесу. Жоден з них поки не потрапив до сесійної зали.
За даними ДФС, в 2014 році загальний обіг ринку лотерей доходив до 12,4 млрд грн. Податків до бюджету з цієї суми було сплачено менше 3% - 318 млн. грн. Це 0,065% від дохідної частини бюджету. При цьому в інших країнах дохід від грального бізнесу становить 1-2% доходів держбюджету. Тобто в Україні вже зараз податкові збори з грального ринку могли б становити в 15 разів більше. Глава МВС Арсен Аваков оцінив щорічний обсяг недоотриманої державою вигоди в 300 млн доларів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?