У Гонтаревої розповіли, чим повинна відгукнутися блокада Донбасу
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Гонтаревої розповіли, чим повинна відгукнутися блокада Донбасу

НБУ
У Гонтаревої розповіли, чим повинна відгукнутися блокада Донбасу

Нацбанк України в зв'язку з блокуванням переміщення вантажів з окупованої території Донбасу зменшив прогноз зростання валового внутрішнього продукту України на 2017 рік з 2,8% до 1,9%.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційне повідомлення НБУ.
"Взявши до уваги ефекти від блокади і сприятливої ​​зовнішньої кон'юнктури, Національний банк переглянув попередній прогноз економічного зростання в 2017 році з 2,8% до 1,9%", - говориться в заяві.
Крім того, в НБУ припустили, що блокада Донбасу призведе до уповільнення зростання ВВП на 1,3 процентних пункту, однак поліпшення зовнішньоекономічної ситуації для України матиме позитивний вплив на ВВП - приблизно на 0,4 п.п.
Читайте також: Блокада Донбасу: у Кабміну є два сценарії збитків
Водночас Нацбанк очікує, що вже в наступному році українські підприємства зможуть вийти на максимальне завантаження виробничих потужностей, що призведе до зростання економіки.
"У 2018 році економіка буде рости швидше, ніж закладено в січневому прогнозі. За новими оцінками, реальний ВВП виросте на 3,2% в 2018 році (січневий прогноз - 3,0%)", - підкреслили в НБУ.
При цьому блокада Донбасу негативно позначиться і на курсі національної валюти.
"Вплив блокади на обмінний курс гривні буде обмеженим. Погіршення ситуації з платіжним балансом в першу чергу буде відображатися на обсягах чистої купівлі валюти на ринку для поповнення резервів", - заявили в НБУ.
У зв'язку з цим Нацбанк погіршив свій прогноз міжнародних резервів у 2017 році c 21,3 млрд доларів до 20,8 млрд доларів.
Крім того, був погіршений і прогноз дефіциту поточного рахунку платіжного балансу в 2017 році - з 3,5 млрд до 4,3 млрд доларів.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше президент України Петро Порошенко висловив впевненість в тому, що економіка країни зможе утримати інфляцію на рівні не більше 10%.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?