До війни питання мови в Донецькій області було на 12-му місці - соціолог Ірина Бекешкіна
Категорія
Політика
Дата публікації

До війни питання мови в Донецькій області було на 12-му місці - соціолог Ірина Бекешкіна

До війни питання мови в Донецькій області було на 12-му місці - соціолог Ірина Бекешкіна
Джерело:  online.ua

Про те, чому тема економічної блокади Донбасу стає довгограючою для суспільства і політиків, що зблизило різні регіони України, що найбільше турбує українців, розповіла в інтерв'ю ONLINE.UA соціолог, директор фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

- Наскільки актуальною та довгограючою може бути тема блокади для суспільства?

- Тема блокади вже зайшла в суспільство. Там дуже багато питань, які можуть обговорюватись – економічні, соціальні та інші. Тобто загалом так, довгограюча тема.

- У вас немає досліджень, які показують ставлення суспільства до блокади?

- Соціологи так не працюють, що виникала проблема, а за декілька днів ми видали результати опитування.

- Але тема блокади потрапить у соціологічні опитування?

- Так, безумовно, ми вже цим займаємось. Буде опитування по різних аспектах. Зараз для нас дуже важливо поставити коректні питання. Бо якщо постійно повторювати, що це "торгівля на крові", "торгівля з ворогом" чи "торгівля з сепаратистами" - очевидно, як відповідатимуть. Якщо питати про подальше "підвищення вартості електрики" чи "девальвацію гривні", тоді, думаю, будуть інші відповіді.

Читайте також: Україна позбувається "чорної діри", а загроза стабільності перебільшена - публіцист з РФ

- Такі теми як мова, Схід-Захід, ще актуальні?

- Вони і раніше не були в центрі уваги. Вони в центрі уваги досить вузької частини української інтелігенції. Коли ми питали людей перед кожними виборами, що вас турбує найбільше, питання мови потрапляло у другу десятку по всій Україні. Винятком був Крим – там питання мови було актуальним, тоді як в Донецькій області воно на 12-му місці, в Луганській - на 18-му. Донбас був досить прагматичним регіоном України.

Те саме стосується теми європейської інтеграції і НАТО. Це теж питання, які не були в центрі уваги більшості українців. Людей більше хвилювали конкретні соціально-економічні проблеми. Думаю, зараз соціально-економічні проблеми ще більш актуалізовані для українців.

- Російська пропаганда часто оперує поняттям "Юго-Восток", часом до різних регіонів…

- Це просто прогандистський штамп.

- У нас взагалі існують якісь цілісні регіони, окремі від решти?

- Після агресії Росії проти України відбулося зближення всіх регіонів. Тепер і на півдні України віддають більшу перевагу інтеграції з Європою, менш прихильні до інтеграції з РФ. Це зблизило регіони. Що об’єднує українців? Уявлення про майбутнє. Всі хочуть бачити Україну заможною демократичною європейською країною. Більше речей, які нас об’єднують, ніж роз’єднують.

Читайте також: У 2014 році російські танки могли доїхати до Одеси за три дні, були плани і щодо Києва - Юрій Бірюков 

- А де є хоч натяк на роз’єднаність?

- НАТО. Хоча це питання не актуалізоване. Бо коли йдеться про НАТО взагалі – то там одні цифри. Коли йдеться про можливий референдум, то там інші цифри. (президент Петро Порошенко хоче провести референдум щодо вступу до НАТО, - ONLINE.UA) Чому? Тому що люди з негативним ставленням до НАТО не збираються на референдум. Це для них не так важливо.

Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?