Українці все більше довіряють жінкам в політиці: підсумки масштабного медійного марафону в Києві
Категорія
Політика
Дата публікації

Українці все більше довіряють жінкам в політиці: підсумки масштабного медійного марафону в Києві

Українці все більше довіряють жінкам в політиці: підсумки масштабного медійного марафону в Києві
Джерело:  50vidsotkiv.org.ua

22 березня в Києві відбувся медійний марафон «Гендерна рівність в Україні - на крок ближче», присвячений обговоренню позитивних змін в сприйнятті гендерної рівності, в рамках проекту «Підвищення видимості жінок і боротьба з гендерними стереотипами в національній та місцевій політиці України», організований Національним Демократичним інститутом (НДІ).

Захід відвідало понад 200 учасників, серед яких дипломати Королівства Швеції, Великобританії, Сполучених Штатів і Канади, політики, держслужбовці, громадські активісти та представники ЗМІ. Під час марафону учасники дізналися натхненні історії справжнього лідерства жінок.

«За півтора року, що я перебуваю в Україні, я бачу досить значний прогрес. Я бачу, що підвищується роль жінок. Я думаю, що вона ще повинна підвищитися. Як я вже говорила, ми повинні мати більше жінок в політиці, особливо на місцевому рівні», - зазначила Джудіт Гоф, Посол Великобританії в Україні.

Мартін Хагстрьом, Посол Королівства Швеції в Україні зазначив, що жінок в парламенті досі дуже мало, але люди готові голосувати за них. «Я думаю, що партії повинні враховувати це в контексті наступних виборів. Шведський досвід доводить, що варто робити ставку не на половину населення, а на всі сто відсотків населення. В Україні сьогодні жінки становлять 54%, і якщо ви хочете, щоб українська економіка була потужною, щоб Україна стрімко розвивалася, треба думати про інтереси і залучати всі 100% населення », - зазначив посол.

Щодо боротьби з гендерними стереотипами Джордж Кент, заступник Голови місії США в Україні, зазначив, що це залежить від батьків, шкіл, суспільства. «Я думаю, що це фундаментальний обов'язок батьків, але й школи відіграють дуже важливу роль. Якщо діти в школах чують, що має бути рівність, що немає таких стереотипів, що це повинен робити тільки хлопець, або тільки дівчина, тоді вони розуміють, що всі вони можуть бути рівними», - додав він.

Про важливу роль ЗМІ в боротьбі з гендерними стереотипами розповів Карім Моркос, Глава відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні: «У Канаді, наприклад, ЗМІ почали боротьбу зі стереотипами - говорили про це і розробили спеціальний словник, який є хартією, яку вони підписали проти гендерних стереотипів ».

В рамках марафону відбулося обговорення ефективності існуючих інструментів і досягнень на шляху до гендерної рівності в Україні. «Найбільшим кроком вперед буде, звичайно, введення квот - якщо ми говоримо про парламентські вибори. Це буде найкращий шлях до посилення гендерної рівності. Квоти звичайно не потрібні на тривалий час, але вони необхідні зараз, щоб дати жінкам поштовх до участі в парламентських виборах, де потрібна їх присутність », - зазначила головний радник і старший директор НДІ в Україні Мері О'Хейген.

Українці готові довіряти прийняття рішень жінкам, свідчать результати досліджень НДІ. Майже 50% населення України хоче бачити паритетне представництво жінок і чоловіків у Верховній Раді. Тепер слово за парламентом, який повинен зробити крок назустріч до досягнення гендерної рівності в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?