Плотницький з Захарченком вже стоять в черзі: економіст розповів, що чекає на шахти Донбасу
Категорія
Події
Дата публікації

Плотницький з Захарченком вже стоять в черзі: економіст розповів, що чекає на шахти Донбасу

Плотницький з Захарченком вже стоять в черзі: економіст розповів, що чекає на шахти Донбасу
Джерело:  online.ua

Через деякий час, як шахти українського олігарха Ріната Ахметова були "націоналізовані" бойовиками так званих ЛНР-ДНР, частину устаткування буде відправлено в РФ, а частина - порізано на металобрухт.
Таку заяву в інтерв'ю ONLINE.UA зробив експерт і активіст Костянтин Ільченко.
"Я — економіст, багато років займався цією темою. Довести, що українське вугілля не потрібен сусідам, дуже легко. На початку 2000-х Росія закрила шахти в Ростовській області: в Гуково, Новошахтинську, Шахтах. Це ті самі вугільні пласти, на яких стоять "Ровенькиантрацит", "Сверловськантрацит". Інтегрувати підприємства ДТЕК — це практично прийняти половину вугільної промисловості України. А це вугілля Росії не потрібен, вони його спокійно видобувають відкритим способом в Кузбаському басейні, собівартість набагато дешевше, ніж у нас", - зазначив експерт.
Читайте також: Гроші на відмову України від вугілля із зони АТО давно зібрані — експерт
"А блокадою завдано удар по фінансам Ахметова і його імперія продовжує сипатися. І я думаю, все буде дуже просто — шахти поріжуть на металобрухт", - додав він.
За його словами, росіяни, які будуть керувати шахтами, почекає деякий час, створять неприйнятні умови для співробітників і почнуть процес розвалу підприємств.
"Звичайно, росіяни відразу не скажуть: "Все, пішли геть!" і не почнуть різати шахти — це не вигідно політично. Сіра маса, що там залишилася, повстання не підніме, але це погано для міжнародної громадської думки. Тому там зараз розігрують такий спектакль. Мені дзвонили наші хлопці з Незалежної профспілки, розповіли, що управління зараз переводять на російський холдинг зі словом "Кавказ" в назві. ДТЕК зробив офіційну заяву, що менеджмент звідти виїжджає і, що вони не несуть ні моральної, ні матеріальної відповідальності за те, що відбувається. Але виїхали лише 100-150 осіб, це при тому, що працює на "Свердловськантрацит" більше десяти тисяч", - вважає Ільченко.
"Значить, мій сценарій такий. Передадуть шахти російським керуючим. Різко припиняти видобуток не буде, стануть знижувати поступово, поставлять шахтарів у таке становище, що вони почнуть звалювати в пошуках роботи: хто в Росію, хто в Україну. А коли це вже не буде яскравим інформаційним приводом, почнуть консервувати підприємства. Потім вивезуть в Росію обладнання. І Плотницький з Захарченком вже стоять у черзі, щоб почати різати шахти на металобрухт — це сотні мільйонів доларів, вони в передчутті вже потирають руки", - додав експерт.
Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: На шахти Ахметова заходить російський менеджмент - луганський активіст

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?