Скільки грошей виведено з України в офшори: у ЗМІ назвали гігантську суму
Категорія
Фінанси
Дата публікації

Скільки грошей виведено з України в офшори: у ЗМІ назвали гігантську суму

Скільки грошей виведено з України в офшори: у ЗМІ назвали гігантську суму

Починаючи з 1991 року, коли Україна здобула незалежність, з країни в різні закордонні офшори виведено близько 148 мільярдів доларів США.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Дзеркало тижня".
Читайте також: Декларація Порошенко: журналіст звернув увагу на гучну деталь
Такі дані надала експерт, провідний науковий співробітник ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України Інна Шовкун.
"За різними оцінками, починаючи з 1991 р. з України в офшори виведено капітал на суму 148 млрд дол. Не всі ці багатства виводилися з країни корупційної клептократичною владою. Бізнес використовує офшори для легального зниження податкового навантаження, зменшення ризиків (наприклад, таких, як втрата коштів у збанкрутілих банках, рейдерські захвати), спрощення судового захисту своїх інтересів (наприклад, від необґрунтованих вимог податківців)", - написала Шовкун у своєму матеріалі для видання.
"Навіть зараз кошти з офшорів відіграють важливу роль у промислових інвестиціях. Зокрема, частка Кіпру прямих іноземних інвестицій, накопичених в промисловості України, становила 19,3%, або 2,6 млрд дол. (на 1 жовтня 2016 р.), Нідерландів — 12,8%, або 1,7 млрд дол. Кошти з офшорів надходять в економіку також у формі боргового фінансування", - підкреслює Шовкун.
Економіст також зазначає, що зараз у тіньовому секторі економіки звертаються кошти, приблизно становлять 35-40% обсягу офіційного ВВП.
"Залучити до розвитку економіки країни капітали з тіньового обігу офшорів дозволило б давно очікуване впровадження податкових і митних інвестиційних стимулів для нових промислових виробництв з допомогою механізму індустріальних парків", - підсумовує автор.
Як повідомляв ONLINE.UA, напередодні президент України Петро Порошенко подав декларацію про доходи, згідно якої він є бенефіціарним власником (контролером) кількох міжнародних компаній.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?