Голова Держкіно: Скоро на українських екранах з'явиться новий прототип героя
Категорія
Культура
Дата публікації

Голова Держкіно: Скоро на українських екранах з'явиться новий прототип героя

Голова Держкіно: Скоро на українських екранах з'явиться новий прототип героя
Джерело:  online.ua

Найближчим часом в Україні на екранах з'являться нові фільми, в яких на передній план вийде новий образ українського героя.
Про в інтерв'ю ONLINE.UA у програмі "Double Ять" розповів голова Держкіно України Пилип Іллєнко.
Читайте також: Олексій Горбунов: Я три роки кричу, що у нас фільму про Україну немає, нас у Європі не знають
"Головне не кількість і не стать. Сьогодні новий кіногерой народжується, є приклади його появи на екрані. Це герой, який не пливе за течією і не рефлексує від складних обставин, а приймає виклик, змінює обставини, розвивається. Його потреба — це перемога, а не рефлексія. Потреба появи такого героя в повітрі, бо люди не хочуть дивитися на лузера — потрібний мужній, красивий герой, який викликає емпатію", - розповів він.
Іллєнко пояснив, на чому необхідно робити акцент в сучасному патріотичному кіно - таке, яке з'явилося в РФ і трохи пізніше потрапило в "записні книжки" пропагандистів "руського міра".
"Рішень художніх багато. Кіно і без мови може бути — воно в 30-х роках таким і було. Звісно, належність до української нації визначається, по-перше, мовою. Але кіно — це дія, тому головне не мова, а дія. Але я не кажу, що мова непотрібна",- вважає діяч.
"У Росії ці інтелігентські рефлексії в кіно закінчилися чорнухою, але у висновку створився герой Данило Багров, і цей герой трансформується з деякими варіантами рішень. Тому героєві треба віддати належне, бо він діяв і він став переможцем. Давайте подивимося українські фільми — там смакуються страждання, вороги мучають, і весь фільм Україна страждає і вічно програє.", - додавив він.
На зауваження ведучого програми, як можна зняти "переможний" фільм про героїв УПА, яка програла свою війну з радянським режимом у 1940-50-х роках, Іллєнко зазначив, що на такому не варто робити акцент.
"Це неправда. По-перше, система (радянська - ред.) програла в результаті, і те, за що боролися, постає. По-друге, потрібно шукати способи", - пояснив Іллєнко свою позицію.
За словами Іллєнка, в даний час вже готовий фільм про повстання політв'язнів у 1954 році в одному зі сталінських таборів.

"Зараз за підтримки Держкіно зняли про Кенгірське повстання (повстання політв’язнів ГУЛАГу у 1954 році, в якому брали участь колишні члени ОУН і УПА — ONLINE.UA). Це екранізація роману Андрія Кокотюхи (фільм "Червоний" — ONLINE.UA). Зняли фільм про УПА, ніби про ГУЛАГ теж, але там є герой-переможець. Там є герої, які перемагають, які викликають симпатію, а не співчуття.


Більше читайте

в інтерв'ю ONLINE.UA: Пилип Іллєнко: Ми 20 років жили в окупованому інформаційному просторі

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?