"Гора" на зірці: вчені з Польщі зробили цікаве відкриття в астрономії
Категорія
Цікаве
Дата публікації

"Гора" на зірці: вчені з Польщі зробили цікаве відкриття в астрономії

"Гора" на зірці: вчені з Польщі зробили цікаве відкриття в астрономії

Вчені з Астрономічного центру імені Миколи Коперника у Варшаві зробили цікаве відкриття щодо нейтронної зірки, помітивши на ній "гору" висотою в кілька міліметрів.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на видання New Scientist.
Читайте також: NASA показало "смерть" зірки, схожої на Сонце: з'явилося яскраве фото
Йдеться про зірку J1023+0038. За одну секунду вона робить 600 обертів навколо своєї осі. Через втрату енергії кожен мільярд років частота обертання світила повинна зменшуватися на 76 обертів на секунду. Проведені вченими спостереження виявили відхилення у поведінці J1023+0038. Виявилося, що нейтронна зірка перемикається між двома режимами випромінювання: у радіо- і рентгенівському діапазонах. В останньому випадку частота обертання J1023+0038 зменшується на 30 відсотків. Вчені знайшли пояснення такій поведінці світила.
Оскільки J1023+0038 має зірку-компаньйона, то з другої на першу поступово перетікає матерія. Це, як вважають вчені, призводить до формування на поверхні J1023+0038 опуклості висотою кілька міліметрів.
Астрономи вважають, що прямим способом виявити гору на нейтронній зірки було б можливо за допомогою аналізу її гравітаційного випромінювання.
Нейтронна зірка - небесне світило, маса якої прирівнюється до Сонця, однак при цьому її діаметр становить всього 10-20 км. Її ядро ​​складається з нейтронів, тонка кора - атомних ядер і електронів. Гравітаційному стисканню небесного тіла перешкоджають ядерні сили, нейтронну зірку від інших світил відрізняє практично ідеальна сферично-симетрична форма.
У мережі прокоментували відкриття польських астрономів.



Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  вчені з Іллінойського університету в США спростували теорію про те, що спостережувані зміни яскравості зірки KIC 8462852 викликані існуванням інопланетних споруд.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?