Приватна розвідка США про теракт в Санкт-Петербурзі: за будь-якої версії у Росії будуть проблеми
Категорія
Світ
Дата публікації

Приватна розвідка США про теракт в Санкт-Петербурзі: за будь-якої версії у Росії будуть проблеми

Приватна розвідка США про теракт в Санкт-Петербурзі: за будь-якої версії у Росії будуть проблеми
Джерело:  Stratfor

Терористичні напади Росії добре знайомі. Але за останні чотири роки країна не піддавалася великим нападам (не рахуючи неспокійного північнокавказького регіону), які періодично струшували Європу і Сполучені Штати. Однак у понеділок в Санкт-Петербурзі в поїзді метро прогримів вибух, в результаті якого загинуло 11 осіб (за останніми даними 14 - ONLINE.UA) і було поранено майже 50 (повідомляється, що другий пристрій було виявлено і знешкоджено на найближчій станції метро.)
Слідчий комітет Росії швидко назвав інцидент терористичним нападом, а засоби масової інформації по всій країні почали висувати різні теорії з поясненнями того, хто організував напад, і чому.
Хоча деякі сценарії більш правдоподібні, ніж інші, кожен з них має свої власні наслідки для Кремля і країни, пишуть аналітики американської розвідувально-аналітичної організації Stratfor, повний звіт яких є в розпорядженні ONLINE.UA.


Кореспонденти російського «Первого канала» заявили, що зі списку можливих винних у нападі не можна виключати українські спецслужби, які могли мститися за дії Москви на сході України. Однак це надумана теорія, і немає доказів, що її підтримують. Заяви конспірологів, особливо в соціальних мережах, про те, що Кремль організував вибух в спробі пожвавити внутрішню підтримку, також є необґрунтованими.


Інші ЗМІ пропонують безліч різних пояснень.


Наприклад, виступаючи на державному телебаченні в понеділок увечері, вчений припустив, що вибух - справа рук протестуючих. За останні два уїк-енди в містах Росії пройшли великі демонстрації проти корупції в уряді. Тим часом тисячі водіїв вантажівок блокували рух по всій Росії, в тому числі в Санкт-Петербурзі, на знак протесту проти підвищення податків, часом вступаючи в конфронтацію з силами безпеки.


У відповідь на заворушення Кремль почав вживати жорстких заходів проти протестів і працювати над попередженням їх організації в соцмережах. Якщо напад справді був справою рук росіян, які вдалися до тероризму, щоб висловити своє невдоволення, то у Кремля буде проблема, з якою він не стикався майже сторіччя. Більш того, перехід від здебільшого ненасильницьких демонстрацій до тероризму дасть Москві необхідне виправдання для вживання ще більш жорстких законів контролю над інакомисленням і моніторингу соціальних мереж, особливо напередодні президентських виборів 2018 року.


Читайте також

:

Теракт

допоможе Кремлю відволікти людей від корупційних скандалів - Ігор Ейдман


З іншого боку, російський медіа-гігант «Інтерфакс» повідомив, що

напад скоїв чоловік із Середньої Азії

. Ця теорія досить правдоподібна: як-ніяк, п'ять колишніх радянських республік Центральної Азії в останні роки боролися з радикалізацією в середовищі молоді та безробітного населення.


Якщо ця теорія підтвердиться, то у цього інциденту будуть серйозні наслідки для приблизно 200 тисяч мігрантів з Центральної Азії, які легально живуть і працюють в Росії, як і для приблизно такої ж кількості осіб, які перебувають зараз у країні незаконно. Настрої багатьох росіян і без того сильно антиіммігрантські. Якщо розслідування виявить, що атаку в метро здійснив чоловік з Центральної Азії, Москва може обмежити імміграцію з регіону, тим самим посиливши економічні проблеми і, в свою чергу, проблему радикалізації.


Кожна з цих теорій є розривом зі звичною в Росії ситуацією, де в подібних випадках відповідальність на себе, зазвичай, беруть бойовики з північнокавказького регіону Росії. Останні великі напади, які терористи з Північного Кавказу влаштували за межами свого регіону, відбулися в Волгограді в 2013 році, всього за кілька місяців до зимових Олімпійських ігор в прилеглому Сочі. Але зараз дедалі більше побоюються, що після кількох років відносного спокою в регіоні погіршення економічного становища Росії може підштовхнути до відновлення войовничості на Кавказі. У республік Чечні і Дагестану, які традиційно є осередками повстанської та бойової діяльності, одні з найвищих показників безробіття в країні, що може сприяти радикалізації місцевої молоді.


Проте Москва готова до відновлення боротьби з бойовиками на Північному Кавказі через сім років після того, як вона оголосила про перемогу в своїй жорстокій війні проти чеченських сепаратистів, якою б порожньою вона не була. Нова загроза на Кавказі також послужить для Кремля аргументом на користь надійних механізмів безпеки і оборони, які підтримують багато росіян.


Читайте також:

В

ибухом в метро спецслужби рятують режим Путіна - Костянтин Боровий


Набагато більш тривожна перспектива для Москви полягає в тому, що винуватцями могли бути доморощені джихадисти. Позбавлені керівництва оперативники - новий і незнайомий ворог для Кремля. Хоча російський уряд придушив більшу частину радикальних джихадистських матеріалів, що циркулюють в соціальних мережах, він не може повністю їх ліквідувати. Він також не готовий прийняти, що близько 5 тисяч росіян, які виїхали з країни в основному на Кавказ для боротьби з «Ісламською державою», повертаються, щоб продовжити війну вже у себе вдома. При всьому своєму досвіді боротьби з традиційними мережами внутрішнього тероризму Кремль не звик боротися з аналогічними погрозами з-за кордону.


Більш того, якщо слідчі виявлять, що напад в Санкт-Петербурзі був ударом на дії Росії проти «Ісламської держави» в Сирії, Кремлю, можливо, доведеться переглянути свою кампанію там. Спочатку Москва брала участь в конфлікті, щоб посилити патріотизм російського народу і згуртувати їх для підтримки уряду - самопроголошеного захисника від екстремістського угрупування.


Однак за останній рік ентузіазм громадськості з приводу кампанії Кремля в Сирії зменшився. Недавні результати опитувань показали, що постійну участь своєї країни в сирійській війні схвалюють менше половини всіх росіян, у порівнянні з попередніми показниками в 65%. Багато росіян вважали за краще б, щоб Кремль зосередився на проблемах всередині країни, а не за кордоном; деякі постери під час недавніх антикорупційних протестів говорили про це прямо. Атака в понеділок в Санкт-Петербурзі могла б послужити ще однією причиною тиску на керівництво Росії для перегляду її ролі в сирійській громадянській війні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?