У Білорусі війна стукає в двері, механізми Кремля ті ж, що в Україні - Безсмертний
Категорія
Світ
Дата публікації

У Білорусі війна стукає в двері, механізми Кремля ті ж, що в Україні - Безсмертний

У Білорусі війна стукає в двері, механізми Кремля ті ж, що в Україні - Безсмертний
Джерело:  online.ua

Останнім часом ситуація в Білорусі стає все складніше і продовжує ускладнюватися, а тому Мінську варто задуматися про те, як уникнути війни з Кремлем.
Таку думку в інтерв'ю ONLINE.UA висловив український політик, колишній посол України в Білорусі Роман Безсмертний.
"Ситуація в Білорусі складна і посилюється. І, на моє переконання, все одно білорусам треба думати над тим, як їм уникнути війни. Тому що вона стукає в двері, з тих же самих механізмів, які були запущені Кремлем в Україні", - вважає він.
Політик упевнений, що, "чим раніше білоруська еліта почне політичне дистанціювання від Кремля, тим менше ймовірність нової, вже п'ятої, білорусько-московської війни".
Читайте також: Лукашенко розраховує на допомогу Путіна з переозброєння білоруської армії
У той же час Безсмертний зазначив і великі відмінності, які є між західними і східними регіонами Білорусі.
"Треба розуміти, що є дві Білорусі. Є Західна Білорусь, яка представлена ​​Гродненською, Брестською і частиною Мінської областей. Ця католицька частина явно орієнтована на Захід. Є Східна Білорусь - Вітебськ і Гомель. Це "русскомірська" Білорусь. Хоча той же Вітебськ був центром єврейської культури. Марк Шагал один чого вартий", - нагадав він.
При цьому політик запевнив, що "чим більше тиск Кремля, тим більший внутрішній розрив в Білорусі".
"Дивимося на опозицію - майже вся Західна Білорусь. Дивимося на гебешний совок - Східна Білорусь. І все стає зрозуміло", - підкреслив він.
Безсмертний зазначив також, що в Білорусі "є глибока проблема - вододіл між католицьким Заходом і проросійським сходом".
"Контури цього конфлікту ми бачимо за часів Київської Русі, за часів Великого князівства Литовського, за часів Речі Посполитої та Білоруської народної республіки. Цінності протилежні. Спробуйте дати відповідь на ключове питання: як зробити так, щоб не було нової війни в Білорусі? Який може бути формат?" - запропонував політик.
За його словами, для українців "це теж важливо, тому що ми будемо жити поруч, і ці два світи теж будуть жити поруч".
"На Сході тиск народонаселення, на Заході - цивілізація. На Сході завжди буде "Путін", він ментально там потрібен. Це різні ментальності, різні світи. А білоруси в основному бачать президента як людину з повноваженнями, а не царя. Поки Лукашенко вдається грати роль "голови колгоспу" може щось ще буде виходити, але виклики для білорусів схожі з нашими", - резюмував екс-посол.
Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Путін може напасти на Україну через Білорусь, не питаючи Лукашенка - Безсмертний.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?