Муженко розповів про планування спецоперації під час анексії Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

Муженко розповів про планування спецоперації під час анексії Криму

Муженко розповів про планування спецоперації під час анексії Криму

У початковій стадії російської окупації Криму українські військові планували спецоперацію, яка могла змінити хід подій.

Про це розповів начальник Генштаб Віктор Муженко, який під час анексії півострова обіймав пост заступника начальника Генерального штабу, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Українську правду.

"1 березня 2014 року ми разом із заступником начальника Головного оперативного управління генералом Віктором Назаровим запропонували варіант реагування на ситуацію в Криму. Тоді я підписав у начальника Генштабу ряд розпоряджень щодо наших дій", - розповів він.

За словами Муженка, задум українських військових припускав проведення десантної операції по висадці на півострові з захопленням аеродромів в Криму і посиленням угруповання українських військ, а також проведення дії, які б не дозволили росіянам просунутися за відповідними напрямами.

Читайте також: В окупованому Сімферополі почалися масові затримання: з'явилося фото

Також планувалося перехопити вузький перешийок між Кримом і Керченським півостровом силами підрозділів 95-ї бригади.

Крім того, передбачалося посилити ці угруповання 1-м батальйоном морської піхоти, який розміщувався в Феодосії, і перевести туди ж 501-й батальйон, який тоді розташовувався в Керчі, а підрозділи 95-ї десантної бригади передбачалося перекинути літаками на аеродром Кіровський.

"Ми планували також завести техніку через Арабатську стрілку повинні були зайти техніка 95-ї бригади і вийти в районі Феодосії", - зазначив Муженко.

За його словами, росіяни нарощували свої сили від Севастополя до Керчі, і на той час частина підрозділів 36-ї бригади берегової оборони вже вийшла під Сімферополь на Ангарський полігон. Туди ж планувалося перекидання двох батальйонів: танковий механізований мав перекрити напрямок по автостраді Севастополь-Сімферополь, а гірничо-пехотний - перекрити трасу Ялта-Сімферополь якраз на Ангарському перевалі.

"Таким чином, ми повністю заблокували б доступ російських підрозділів в степовий Крим Це був шанс, ми вважали. Тому що всі військові об'єкти на південному узбережжі були вже заблоковані військовими РФ", - зазначив він.

Муженко нагадав, що в цей же день, 1 березня, проходило засідання РНБО, на яке поїхали начальник Генштабу і виконуючий обов'язки міністра оборони.

"А ми в одному з приміщень Головного оперативного управління готували реалізацію нашого задуму. Вже були віддані відповідні розпорядження командувачу Повітряних сил на забезпечення перельотів і авіаційної підтримки", - зазначив він.

За його словами, начальник Генштабу і міністр оборони повернулися з наради пізно ввечері - після 22-ї години.

"Мене і ще кількох генералів в приймальні перед своїм кабінетом зібрав тодішній перший заступник начальника Генштабу генерал-полковник Воробйов і каже: "Всім все стій". Я говорю: "Як може бути "стій", якщо ми вже підняли літаки, і вони в повітрі направляються на аеродромах для завантаження десанта?» Він запитав: "На підставі чого такі дії", я говорю: "На підставі розпорядження, яке я підписав в начальника генерального штабу", - розповів Муженко.

За його словами, він підійшов до начальника Генштабу з питанням: "Дії почалися, літаки в повітрі, десантні підрозділи на аеродромах. Що далі?" Він запитує: "Що відбувається?" Я відповідаю: "Як?! На підставі ваших розпоряджень проводяться відповідні дії". Він каже: "Я таких розпоряджень не підписував...".

«Ці розпорядження, підписані рукою начальника Генштабу генерала Михайла Куцина досі є - вони зберігаються в цій папці з відповідним грифом "секретно". Чому так сталося? Я не знаю. Можливо, на засіданні РНБО було прийнято відповідне рішення. Якщо немає політичного рішення, військовий такі рішення не ухвалює», - зазначив він.

Муженко впевнений, що, «якби ми виконали ці заходи, які були сплановані, у нас був шанс контролювати степовий Крим, це не давало б можливості провести кримський, як вони називають, "референдум".

"А як би далі розвивалися події, зараз дуже важко передбачити. Але був шанс... На наступний день Росія відправила на Крим 8-9 транспортних літаків типу Іл-76 і до 12 вертольотів над Кримом", - резюмував він.

Нагадаємо, раніше в інтерв'ю ONLINE.UA експерт розповів про плани Росії провести в Криму аналог радянської політики "переселення".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?