Турчинов розповів, як на Донбасі починалася "російська весна"
Категорія
Події
Дата публікації

Турчинов розповів, як на Донбасі починалася "російська весна"

Турчинов розповів, як на Донбасі починалася "російська весна"
Джерело:  BBC

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов розповів, як навесні 2014 року починалася російська агресія на Донбасі.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на BBC Україна.

Читайте також: Турчинов оцінив терміни звільнення Донбасу і силу української армії

"Паралельно з окупацією Криму російські спецслужби почали проект "Російська весна ", який передбачав, що сепаратистським полум'ям повинні бути охоплені всі області півдня та сходу України. Діяли вони за однаковим сценарієм: захоплення адміністративних приміщень, мітинги з російською символікою, заклики до створення "народних республік " тощо", - розповів Турчинов, додавши, що майже всі учасники тих подій були російськими агентами.

"Вони захоплювали прикордонні пропускні пункти і відкривали безконтрольний прохід для всіх бажаючих. Я давав прикордонникам накази стріляти і захищати кордон, а вони говорили: ми не можемо стріляти у цивільних. 6 квітня ці "цивільні" синхронно напали на будівлі ОДА в Харкові і Донецьку та захопили приміщення СБУ в Луганській області. Причому луганська СБУ фактично передала їм без бою весь свій арсенал - не тільки зброя штатних працівників, а й озброєння, що зберігалося там на випадок особливих дій: вибухівка, важка автоматична зброя, гранатомети", - додав секретар РНБО.

Турчинов зізнався, що він пропонував звільнити адмінбудівлі в Луганську і Донецьку силовим методом, але в підсумку його не послухали.

Читайте також: Ніякого захоплення СБУ в Луганську не було, сепаратистам влаштували "день відкритих дверей" - очевидець подій

"У Харкові ми змогли відбити адміністрацію. По Донецьку і Луганську мені доповіли, що немає можливості це зробити, бо будуть жертви серед місцевого населення, потрібні якісь переговори. Я наполягав на штурмі, але цього не сталося. І ось за кілька днів після цього надходить інформація, що група російського спецназу захопила адмінбудівлі в Слов'янську і готує місто до оборони. До них приєднуються так звані добровольці, і Слов'янськ стає вже не просто містом, захопленим сепаратистами, а центром військового опору", - розповів Турчинов.

"Я відправив туди найкраще, що у мене було, - спецпідрозділ СБУ "Альфа". Однак люди, які туди поїхали, не розуміли, що вже фактично розпочалася війна. Вони потрапили під шквальний вогонь, не будучи ні морально, ні професійно до цього готовими. Був один убитий, кілька поранених, і вони розбіглися - скажімо так, "організовано відступили". Тоді я провів нараду і прийняв рішення почати антитерористичну операцію. Оскільки наші силові підрозділи не були до цього готові, вже тоді було зрозуміло, що до неї доведеться залучати війська", - додав він.

Також Турчинов розповів, що все дії сепаратистів, по суті, координувалися з Росії, тому йти на будь-які переговори з ними не мало сенсу.

Як повідомляв ONLINE.UA, Турчинов пояснив, чому навесні 2014-го він впровадив антитерористичну операцію, а не воєнний стан.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?