США підводять Путіна до ситуації, коли рішення приймає не він: в Росії пояснили деталі
Категорія
Світ
Дата публікації

США підводять Путіна до ситуації, коли рішення приймає не він: в Росії пояснили деталі

США підводять Путіна до ситуації, коли рішення приймає не він: в Росії пояснили деталі
Джерело:  online.ua

Недавній удар США по позиціях президента Сирії Башара Асада означає, що в Білому домі диктуватимуть умови Росії на міжнародній арені.

Таку думку в інтерв'ю ONLINE.UA висловив російський політолог Дмитро Орєшкін.

Читайте також: Путін зробив свій вибір, США час припиняти ігри з Росією - західні ЗМІ

"За великим рахунком, американці підводять Кремль до ситуації, коли стратегічні рішення прийматимуть вони, а проблема оформлення лягає на Путіна", - вважає політолог.

"Думаю, Вашингтону не обов'язково навіть доводити справу до усунення Асада. Нехай залишається і керує алавітською частиною країни, але не більше, тому що вся Сирія вже не країна Асада. Путін може водити до Сирії кораблі, але Захід цю гру розуміє і не боїться" , - додав він.

Орєшкін вважає, що в США згодні йти на деякі поступки Путіну, однак вони не мають великого значення в загальній стратегії, зате важливі для російського лідера в підтримці іміджу переможця перед президентськими виборами в 2018 році.

"США після удару демонструє м'якість. Вони розуміють, що Путіну треба дати можливість відступити з переможним виглядом на обличчі. Американці працюють за схемою "сталевий кулак в білій рукавичці". Ударили, тепер їдуть в Москву. Сам приїзд Тіллерсона - це знак поваги, тому що приїжджає той, хто більше зацікавлений. Тіллерсон наносить візит, демонструючи гнучкість і м'якість", - вважає Орєшкін.

"Думаю, розмова йде про те, як забезпечити Путіну можливість зберегти обличчя. Як "злити" Асада, оформивши це як "перемогу" Путіна? Путіну важливо символічно відповідати США і вибудовувати імідж переможця. Це прийнятно для США", - пояснив ситуацію експерт.

Орєшкін висловив припущення, що Путін спробує відповісти США загостренням ситуації на Донбасі, а також почати ядерний шантаж. Втім, він розуміє, що ціна за такі дії може бути досить високою.

"Не думаю, що Путін піде на пряме військове зіткнення з Україною, тому що це розвалить відносини з Європою і недоречно в умовах економічної кризи в РФ. Загострення локальних боїв, провокації і обстріли - це можливо, але не більше. Навіть до повторення Карибської кризи (ситуація, яка склалася під час загострення відносин між СРСР і США в 1962 році - ред.) Путін не готовий, хоча виключати це повністю не можна. Однак для російських бізнес еліт це буде мегавикликом. Доведеться дорого платити. Тому залишається символічно "перемагати" США, тим більше що це потрібно Путіну перед виборами президента в РФ", - зазначив Орєшкін.

Більше читайте в інтерв'ю ONLINE.UA: Путін повинен відповісти Трампу за Сирію, можливе загострення на українському напрямку - Орєшкін

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?