Втеча екс-беркутівців до Росії: спливли несподівані деталі
Категорія
Події
Дата публікації

Втеча екс-беркутівців до Росії: спливли несподівані деталі

Втеча екс-беркутівців до Росії: спливли несподівані деталі
Джерело:  online.ua

Колишні співробітники "Беркута", котрих підозрюють у розстрілах протестуючих на Майдані, могли втекти до Росії, оскільки обраний судом запобіжний захід не дозволяла прикордонникам їх затримувати.

Про це заявив глава департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на 112.ua.

"Це було можливо в будь-який момент, виходячи з тих запобіжних заходів, які були обрані по відношенню до них. Частина була з особистими зобов'язаннями, тобто суд покладався на їхню волю, обираючи запобіжний захід, іншим (був призначений) так званий нічний домашній арешт, з 23 години до 7 ранку, а в інший час доби ніяких стримуючих факторів немає", - підкреслив він.

Що стосується одного з можливих втікачів, Гончаренка, то, "за рішенням Апеляційного суду, у нього не було ніякого запобіжного заходу, на нього поклали тільки зобов'язання з'явитися тоді, коли буде наступне обрання йому запобіжного заходу у районному суді".

Читайте також: Суд прийняв резонансне рішення щодо фігуранта справи про розстріл Майдану

У той же час, Горбатюк додав, що поки не можна на 100% стверджувати, що колишні беркутівці втекли з України, для цього має бути офіційне підтвердження від Держприкордонслужби.

"На сьогоднішній день з Прикордонної служби ще не надійшли відповіді на наші запити. Але, за попередніми даними, дійсно вони перетнули кордон з Російською Федерацією", - сказав він.

Він також зазначив, що обвинувальний акт стосовно екс-беркутівців з 23 березня перебував у Печерському райсуді.

"Але з тих пір до сьогоднішнього дня судді не змогли вийти в судове засідання для того, щоб або продовжити запобіжний захід, або змінити його. Тому, звичайно, вони могли бігти куди завгодно, якщо б захотіли", - сказав Горбатюк.

На питання, чи мали право прикордонники затримати екс-беркутівців, він відповів: "Прикордонники мають право затримувати тих, хто перетинає кордон, коли є постанова на затримання і доставку особи. На сьогоднішній день Кримінальним процесуальним кодексом не передбачена можливість прикордонників затримувати, якщо є інший запобіжний захід".

"Навіть якщо вони повідомляють про те, що особа порушує свої обов'язки щодо запобіжного заходу, підстав для затримання у них немає, згідно з цим Кримінальним процесуальним кодексом. Вони фіксують і передають дані. Ми потім йдемо в суд з цими даними, переконуємо суд, що вони порушують запобіжний захід. Районний суд може заарештувати, але апеляційний їх потім все одно звільнить", - сказав Горбатюк.

Також він підкреслив, що "поки маємо таку ситуацію, коли, двічі перебуваючи під вартою, один з цих підозрюваних у подальшому звільнявся, і матеріалами справи підтверджено, що він порушував свої обов'язки після зміни запобіжного заходу, і, незважаючи на це, його все одно звільнили з-під варти".

На питання, які заходи буде вживати ГПУ у зв'язку з втечею екс-беркутівців, Горбатюк сказав: "Якщо вони на території іншої держави, то одна міра - клопотання до іншої держави про екстрадицію".

Як повідомляв ONLINE.UA, 14 квітня звільнений Апеляційним судом Києва колишній беркутівець Віталій Гончаренко і ще троє його колишніх колег опублікували відеозвернення, нібито записане у Росії.

У свою чергу, прокурор ГПУ Олександр Ковальчук заявив, що Генпрокуратура не має підтвердження щодо втечі до Росії колишніх співробітників "Беркута".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?