В Україну прийшов "поливаний понеділок": названі традиції цього дня
Категорія
Культура
Дата публікації

В Україну прийшов "поливаний понеділок": названі традиції цього дня

В Україну прийшов "поливаний понеділок": названі традиції цього дня
Джерело:  online.ua

Наступний за Великоднею неділею понеділок в Україні називають "поливаним" або "волочильним"; в цей день хлопці поливають водою дівчат, які, за прикметами, після цього повинні вийти заміж.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на 112.ua.

Обряди цього дня поділяються на два види: відвідування знайомих і обливання водою.

У великодній понеділок люди ходили в гості один до одного, здійснювали ритуальний обхід односельців, христосувались та обмінювалися писанками. Хрещеники ходили в гості до хресних батьків, а онуки – до бабусь, несучи їм гостинця - пироги і яйця.

Читайте також: На Одещині на честь Великодня створили торт-писанку на 850 кг: з'явилися яскраві фото

Діти-"христосувальники", зібравшись у групки, "несли пиріг" родичам і сусідам. Беручи зав'язані в клунку паски і яйця, хресні батьки та родичі дякували й просили передати уклін батькам. При цьому, в свою чергу, клали дітям у вузлик печиво, ковбасу, яйця й інші освячені напередодні в церкві смаколики.

Традиція обливання водою дала ще одну назву цього святкового дня - "поливаний понеділок". Обливати когось або самого себе водою на великодньому тижні - це стародавній звичай, пов'язаний із весняним очищенням водою.

Цей звичай існує (або до недавнього часу існував) і в інших європейських народів. Так, серби у великодню суботу обливають водою будинки, в яких живуть, вірячи, що цим вони виганяють "нечисту силу". У Боснії в цей день купаються в джерельній воді.

В Україні у понеділок парубки обливають дівчат водою - "очищаються". Зазвичай юнаки ходили "зграйками", заходили в будинок, де була дівчина, і просили батьків, щоб дівчина вийшла на вулицю. Батьки раділи, що їх будинок не обходять поливальники, адже це означало, що є надія на весілля. У деяких регіонах дівчата відкуповувалися від хлопців писанками, щоб ті не обливали водою.

У Західній Україні звичай обливати дівчат водою у великодній понеділок зберігся досі. Часто можна побачити, що хлопці обливають усіх перехожих, і це стає схожим на звичайне хуліганство.

Примітно, що в давнину обливалися тільки в селах, серед городян цієї традиції не дотримувалися.

Як повідомляв ONLINE.UA раніше в мережі з'явилося відео святкування Великодня в зоні АТО на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?