Бадрак: Українське військо - це армія третього покоління, можливо, з елементами четвертого
Категорія
Події
Дата публікації

Бадрак: Українське військо - це армія третього покоління, можливо, з елементами четвертого

Бадрак: Українське військо - це армія третього покоління, можливо, з елементами четвертого
Джерело:  online.ua

Потенціал ЗСУ за три роки війни з Росією суттєво підріс, але поки що українське військо, згідно з прийнятою міжнародною системою оцінки рівня озброєння і ведення бойових дій, є армією третього покоління.

Таку заяву в ефірі програми "Руденко. ONLINE.UA" зробив директор Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

Читайте також: Річниця бойових дій на Донбасі: в мережі з'явилося яскраве відео

"Сьогодні, на жаль, українське військо - це армія третього покоління. Можливо десь з "плюсом" і частково з елементами четвертого покоління (найвищий рівень - шостий - ред.). Питання ведення безконтактної війни вдень і вночі в будь-яку погоду є проблематичним питанням", - вважає Бадрак.

"Є й низка проблем, які могли б вирішуватись, але дуже повільно вирішуються. Наприклад, управління військами, тобто зв'язок, який ще називають нервами збройних сил. Це питання дуже повільно вирішується протягом трьох років і досі є під загрозою, тому що через інтереси конкретних чиновників, через вплив інших держав навіть узгоджене рішення щодо переоснащення армії новими системами зв'язку, можна сказати зависло або принаймні пригальмовано. І в цьому ми маємо ситуацію, яка загалом відображує системні проблеми, які існують в армії. Приймається рішення, а при цьому забезпечити його виконання важче, ніж його прийняти", - пояснив свою позицію експерт.

Бадрак зазначив, що в основному зміни на краще в українській армії порівняно з 2014 роком відбулись за рахунок появи бойового досвіду.

"Правда в тому, що армія змінилась. У 2014 році вона була фактично субстанцією, яку знищувала Російська Федерація. І не тільки РФ, але й власні корупціонери, які фактично крок за кроком нівечили українське військо. Ми досліджували причини падіння оборонного потенціалу України з 2004 по 2014 роки, і були шоковані тим, що деякі роди військ були фактично знищені - наприклад, інженерні війська, РХБ війська (радіаційного, хімічного, біологічного захисту - ред.), - заявив експерт.

"Що стосується 2017 року, то по-перше, це армія з бойовим досвідом, по-друге, вона почала переозброюватись. На жаль не так швидко та оперативно, як хотілось би, але цей процес іде. Тобто з одного боку потенціал армії зростає, і передусім він зростає за рахунок бойового досвіду та здатності найнижчої ланки реагувати на різні виклики, з іншого, система переозброєння у нас фактично ще не утворена. Потенціал приватних оборонних підприємств почав використовуватись, але ще не в тій мірі, в якій хотілось би", - резюмував Бадрак.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше стало відомо, що спеціалісти із газети Міністерства оборони США відмітили зростання навичок українських воїнів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?