План Путіна щодо Донбасу: повний текст гучної статті Bloomberg
Категорія
Світ
Дата публікації

План Путіна щодо Донбасу: повний текст гучної статті Bloomberg

План Путіна щодо Донбасу: повний текст гучної статті Bloomberg
Джерело:  Bloomberg

Володимир Путін скористався змішаними сигналами від США, щоб не привертаючи увагу посилити вплив Росії на два сепаратистські регіони України, поховавши надії на мирну угоду за європейським посередництвом і звільнення від санкцій найближчим часом, пишуть журналісти Bloomberg у своїй статті «Путін непомітно від'єднує сепаратистські території України, поки США займаються порожньою балаканиною», переклад якої зробив ONLINE.UA.

У той час як Кремль публічно продовжує підтримувати виконання угоди, укладеної під контролем Німеччини і Франції у 2015 році, реальна стратегія Путіна в Україні полягає в тому, щоб відділити дві прилягаючі до російського кордону території, відомі як Донбас (насправді, лише частина Донбасу - ONLINE.UA), шляхом покрокової інтеграції з Росією, сказали три людини, близькі до керівництва у Москві. За їх словами, він не планує анексію чи визнання територій.

Росія рухається поступово, використовуючи блокади українських активістів як політичне прикриття, щоб взяти на себе ключові економічні зв'язки з сепаратистськими зонами. Минулого тижня російські залізниці скоротили ставки на перевезення вугілля та залізної руди в точках поблизу сепаратистських районів, де металургійна промисловість забезпечує більшість робочих місць. Це дозволить Росії замінити українські поставки, призупинені Києвом, і забезпечити подальше функціонування металургійних заводів, згідно інформації двох людей з цієї галузі.

«Були зроблені кроки у сторону від'єднання Донбасу – в цьому немає ніякого сумніву», – сказав по телефону з Москви депутат правлячої партії «Єдина Росія» Костянтин Затулін.

Оцінку планів Кремля Затуліна підтвердив Олексій Чеснаков, колишній кремлівський співробітник, який зараз консультує адміністрацію Путіна з питань політики відносно України, а також старший урядовець, який попросив не називати свого імені.

Громадянство Росії

Раніше цього року Путін розлютив свого українського колегу Петра Порошенка, підписавши указ про визнання "паспортів" та інших "документів", виданих сепаратистськими «урядами» в Луганську і Донецьку, які вже оголосили рубль своєю офіційною валютою. Кремль також розглядає можливість спростити отримання громадянства Росії для 2 мільйонів жителів регіонів, що значно ускладнить будь-які спроби Києва відновити контроль.

За словами заступника голови адміністрації Порошенка Костянтина Єлісєєва, Москва реалізує так званий «придністровський сценарій» – шлях сепаратистського регіону в колишній радянській республіці Молдова, де знаходяться російські війська, але немає угод про громадянство з Росією.

Росія підтримує низку сепаратистських регіонів у колишніх радянських республіках, використовуючи їх у якості важелів впливу на прозахідні уряди на територіях, які вона вважає своєю сферою впливу. У 2008 році Росія направила війська до Грузії, щоб захопити дві такі області, які зараз по суті знаходяться під кремлівським протекторатом. Минулого місяця Росія прийняла деяких з бойовиків там у свою регулярну армію.

«У нас нема миру з однієї причини: росіяни не зацікавлені в досягненні миру, – сказав Порошенко в своєму виступі в Лондоні у вівторок. – Вони зацікавлені в отриманні контролю».

Трамп і Тіллерсон

Дії Путіна в Україні створюють проблему для США та Європейського союзу, який публічно підтримує Мінські угоди 2015 року, які закликають до відновлення Україною контроля над Донбасом. Повний крах домовленостей буде серйозним ударом по канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, яка використала багато свого політичного капіталу, намагаючись припинити найжорстокіше насильство в Європі з часу Балканських воєн 1990-х років. За три роки конфлікту в Україні загинули 10000 осіб і більше 2 мільйонів були переміщені.

Читайте також: Путін повинен відповісти Трампу за Сирію, можливе загострення на українському напрямку - Орєшкін

Адміністрація президента Дональда Трампа, з іншого боку, посилає змішані сигнали з приводу своєї позиції і навіть, здається, «абсолютно незацікавлена» у конфлікті, як висловився один високопоставлений російський дипломат. Трамп зайняв жорстку лінію у своїй риториці, хоча він не зробив свою позицію зрозумілою, а Білий дім, здається, зосереджений на питаннях, які вважає більш нагальними, такі як Сирія і Північна Корея.

І хоча держсекретар Рекс Тіллерсон поставив під сумнів важливість України для американських платників податків, він також запевнив, що санкції проти Росії діятимуть, поки Кремль не дотримається своїх зобов'язань з відновлення миру. Раніше нова адміністрація США обіцяла зберегти санкції, введені у відповідь на анексію Путіним Криму.

«Завжди готові»

Стратегія Путіна включає в себе отримання важелів, які можуть бути використані для зміцнення контролю Кремля над Донбасом на короткий термін, сказали два західних дипломати в Москві, чию оцінку підтвердили колишні російські офіційні особи.

Відповідні заходи «завжди готові», сказав Чеснаков. «Кожного разу, коли Україна дає нам привід, ми приводимо їх у дію», – пояснив він.

У січні українські націоналістично налаштовані ветерани перекрили вантажні шляхи зв'язку з сепаратистами на сході. Два місяці по тому президент України формалізував блокаду, незважаючи на те, що вона вартуватиме економіці його країни близько 1% виробництва через припинення основних поставок сировини, включаючи вугілля.

Порошенко заявив, що заборона на торгівлю буде скасована, як тільки сепаратистська «влада» звільнить захоплені нею українські підприємства. ДНР і ЛНР у березні взяли під контроль близько 40 українських компаній, в тому числі завод з виплавки сталі мільярдера Ріната Ахметова та електроенергетичні активи.

За словами економіста Андрія Марголіна, проректора Російської академії народного господарства і державної служби, це відображає фінансову складову політики Путіна. Після двох років спаду Росія навряд чи може дозволити собі продовжувати субсидіювати Донбас, тому вона повинна включити Донецьк і Луганськ комерційно, щоб допомогти компенсувати витрати, сказав він.

«Чим менше ця економіка інтегрована з російською, тим вищі будуть витрати», – сказав Марголін.

Заморожений конфлікт

Враховуючи, що Мінські угоди зараз фактично зайшли в глухий кут, конфлікт на Донбасі переходить у заморожений стан, який може тривати десятиліттями.

У Порошенка ж, за словами Володимира Фесенка з науково-дослідницького інституту «Пента» в Києві, руки зв'язані, як цього і хотів Путін.

Опоненти в країні не дають Порошенку можливість надати широкої автономії сепаратистським регіонам, як це вимагають мирні угоди, в той час як два інших спірних питання цих угод – повне припинення вогню і повернення прикордонних регіонів під українське керівництво – також не наблизились до виконання.

«Це дає Росії можливість зміцнити свої позиції у двох «республіках», – сказав Фесенко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?