10 фактів із життя Миколи Мартиненка
Категорія
Політика
Дата публікації

10 фактів із життя Миколи Мартиненка

10 фактів із життя Миколи Мартиненка
Джерело:  online.ua

НАБУ затримало колишнього народного депутата України, одного із лідерів "Народного фронту" Миколу Мартиненка. Він – один із ключових фігур не лише в оточенні Арсенія Яценюка. Він – людина, наближена до Петра Порошенка. Пропонуємо 10 фактів із життя Миколи Мартиненка.

1. Миколі Мартиненку 56 років. Родом із Кіровоградської області. Одружений. Має чотирьох доньок.

2. Свою політичну кар’єру розпочав у комсомолі. З 1986 по 1991 рік він пройшов шлях від заступника секретаря комітету комсомолу столичного заводу ім. Антонова до посади секретаря Київського міському комсомолу.

3. Після розвалу СРСР Микола Мартиненко, як і більшість комсомольських ватажків, пішов у бізнес, очоливши АТ «Торговий дім».

4. Чотири рази обирався депутатом Верховної Ради України. Двічі - у мажоритарних округах, за партійними списками «Батьківщини» і «Народного фронту».

5. У 2004 році під час президентської виборчої кампанії Віктора Ющенка був заступником керівника його виборчого штабу. З 2005 року – лідер президентської фракції «Наша Україна». Входив до так званого кола «любих друзів» Ющенка.

Читайте також: Велика рідня-2017: Хто кому брат, кум і сват в українській політиці

6. У вересні 2005 року Миколу Мартиненка, як і тодішнього секретаря РНБО Петра Порошенка звинуватили у причетності до корупції. Утім, заяви нині покійного Олександра Зінченка, який тоді обіймав посаду Державного секретаря, так і не були підтверджені у суді.

7. У вересні 2011 року Мартиненко вступив до партії «Фронт змін» Арсенія Яценюка. Де-факто останні шість років він був найближчим соратником, а хтось каже – фінансистом і «Фронту змін», і «Народного фронту».

8. З 2013 року у федеральній прокуратурі Швейцарії розслідується кримінальна справа проти Миколи Мартиненка. Його підозрюють у причетності до хабарництва і відмиванні грошей. Зокрема, мова йшла про начебто 30 млн швейцарських франків. Окрему справу веде Чехія.

9. У грудні 2015 року добровільно відмовився від депутатського мандату у в зв'язку із скандалом навколо розслідування, яке проводить НАБУ щодо можливої його причетності до корупції. Сталося це після того, як звинувачення на його адресу оприлюднив народний депутат Сергій Лещенко. Сам Мартиненко тоді заявив: "Я прийняв це рішення, тому що не хочу допустити політичної дестабілізації шляхом відставки прозахідного уряду, дострокових виборів і реваншу".

10. 20 квітня 2017 року НАБУ затримало Миколу Мартиненка. Його звинувачують в розтраті майна та створенні злочинної організації. За версією слідства, держпідприємство "СхідГЗК" уклало контракт із компанією-посередником, підконтрольною затриманому Мартиненку, на постачання уранового концентрату за завищеними цінами, внаслідок чого інтересам ДП у 2014-2016 роках було завдано збитків в розмірі $ 17,28 млн. Спеціалізована антикорупційна прокуратура просить заставу за Мартиненка в 300 млн грн.

Сергій Руденко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?