Трибуни на Євробаченні збудує компанія, пов'язана з виконавчим продюсером конкурсу - "Схеми"
Категорія
Шоу-бізнес
Дата публікації

Трибуни на Євробаченні збудує компанія, пов'язана з виконавчим продюсером конкурсу - "Схеми"

Трибуни на Євробаченні збудує компанія, пов'язана з виконавчим продюсером конкурсу - "Схеми"

Компанія "Артмакс Інжинірінг", яка отримала право бюджетним коштом встановити глядацькі трибуни у Міжнародному виставковому центрі (МВЦ), де у травні відбудеться Євробачення-2017, пов’язана із виконавчим продюсером пісенного конкурсу Павлом Грицаком.

Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та UA:Перший, повідомляє ONLINE.UA.

Спершу тендер на встановлення трибун у МВЦ виграла німецька компанія Nussli Ltd.

Однак після того, як Павла Грицака було призначено виконавчим продюсером конкурсу НТКУ відмовилась підписувати з нею контракт.

За словами директора з управління Nussli Ltd Бернда Гельмштадта, компанії відмовили, посилаючись на те, що "європейські стандарти не відповідають українським нормам".

"Ми запропонували зведення трибун за європейськими нормами, які не відповідають українським, і в цьому була причина. Потім був оголошений другий тендер, в якому ми вже вирішили не брати участь", – зазначив Гельмштадт.

Після повторного тендеру перемогу здобула компанія "Артмакс Інжинірінг". Вона отримає 23,1 мільйона гривень з бюджету за монтаж 6856 трибун. А німецька компанія пропонувала збудувати 9200 сидінь та ще 50 коментаторських кабін за приблизно 29,6 мільйонів гривень.

Компанія "Артмакс Інжинірінг" (стара назва "Альтернатива") тісно співпрацювала із "Євромедіа Компані" (власник – Павло Грицак) та пов’язаними із ним компаніям під час проведення дитячого Євробачення у 2013 році.

За інформацією із акту ревізії Державної інспекції України, ТОВ "Альтернатива" ("Артмакс Інжинірінг"), отримала 13 мільйонів гривень на тендерах дитячого пісенного конкурсу, але частину коштів перерахувала фірмі Павла Грицака ТОВ "Євромедіа Компані" за субпідрядні роботи.

Низка інших компаній, що тоді отримали субпідряди від ТОВ "Альтернатива" також мали стосунок до Грицака через пов’язаних менеджерів.

В свою чергу, Павло Грицак заперечує цю інформацію та запевняє, що не має зв’язків з фірмою, що отримала підряд на встановлення глядацьких трибун на Євробачення-2017.

Читайте також: Стало відомо про рекорд на Євробаченні в Україні

"Ні до компанії "Артмакс", ні до компанії "Альтернатива" я не маю жодного відношення", – сказав він.

Також Грицак прокоментував і відмову компанії Nussli Ltd. За його словами, причина полягає у невідповідності пожежній безпеці і будівельним нормам: "Відповідно до пункту 2,8 правил пожежної безпеки, затверджених Міністерством внутрішніх справ від 30 грудня 2014 року. Там є чітке посилання на Державні будівельні норми, зокрема на пункти 2.2.16 і так далі".

Однак, "Схеми" у своєму розслідуванні знайшли пояснення з цього приводу. У їхньому розпорядженні з'явився документ Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту, в якому йдеться, що "ДБН В2.2.16 не відноситься до тимчасового облаштування внутрішнього простору будівлі МВЦ".

У своїх додаткових письмових поясненнях Грицак наголосив, що компанія Nussli брала участь у творчому конкурсі, а не в тендері, її пропозиція не враховувала сценічне і світлове обладнання, глибини ряду між кріслами, що могло вплинути на пожежну безпеку, а пропозиція "Артмакс" повністю відповідала законодавству України.

Зауваження щодо проекту, який мав реалізувати "Артмакс" після перемоги на тендері, висловив виконавчий директор Євробачення Йон Ола Санд.

Він надіслав листа до НСТУ, у якому йшлося про те, що Європейська мовна спілка не погоджує контракт з "Артмаксом" і просить залучити іншого підрядника.

Однак згодом контракт було погоджено за умови проведення незалежної експертизи, якої досі не було.

Як повідомляв ONLINE.UA, у київському Міжнародному виставковому центрі (МВЦ) повністю завершено будівництво головної сцени пісенного конкурсу Євробачення-2017.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?