Ненудний Київ. Що варто подивитись в очікуванні фіналу Євробачення
Категорія
Культура
Дата публікації

Ненудний Київ. Що варто подивитись в очікуванні фіналу Євробачення

Ненудний Київ. Що варто подивитись в очікуванні фіналу Євробачення
Джерело:  online.ua

Багато людей вважають, що Євробачення проходить один день - у день гранд-фіналу. Насправді ж, істинні фанати пісенного конкурсу знають, що Євробачення вже давно не обмежується ані одним днем, ані одним тижнем.

Цього року всі заходи розпочнуться 30 квітня, коли учасники конкурсу почнуть прибувати до Києва. У цей день відкриється одна з розважальних зон – на Софійській площі. І нудьгувати протягом двох тижнів у Києві точно не доведеться. Українська столиця має чим здивувати. І якщо Хрещатик та Майдан Незалежності ви не оминете навіть із заплющеними очима, бо людський потік обов’язково приносить туристів на центральну вулицю, то є місця, про які варто знати наперед.

ONLINE.UA розповідає, що можна і таки варто відвідати у Києві між подіями Євробачення.

Андріївський узвіз та Пейзажна алея

Якщо прогулянка українською столицею для вас розпочнеться із центру (а це обов’язково станеться, як не старайся) і ви з Майдану Незалежності підійметесь на Софійську площу, де розташується фан-зона, то матимете кілька пішохідних маршрутів.

Один з них – від Софійського собору (вул. Володимирська, 1) до Михайлівського Золотоверхого, звідти – на Андріївський узвіз, а потім – до Пейзажної алеї.

Тут на доволі невеличкій території можна побачити одразу кілька пам’ятних і знакових для Києва місць. Сама "Софія Київська", заснована ще в 1037 році Ярославом Мудрим, є однією з найголовніших християнських святинь Східної Європи. Її унікальність полягає ще й в тому, що Софійський собор - одна з небагатьох уцілілих споруд часів Київської Русі.

Михайлівський собор вважається багатьма чи не найкрасивішим київським собором, але реставрований (повністю відбудований) він був значно пізніше – у 20 столітті.

Від Михайлівського собору легко дістатися другої за популярністю вулиці Києва – Андріївського узвозу. Він веде від Володимирської вулиці до Десятинної та Контрактової площ, розташованої в історичному центрі міста - на Подолі. Андріївський узвіз називають вулицею-музеєм, адже на цій вулиці розташовано багато пам'яток. Найвідоміша з усіх – Андріївська церква.

Також тут можна натрапити на таємничий Замок Річарда, будинок-музей Михайла Булгакова, безліч скульптур тощо. А якщо на початку узвозу звернути ліворуч, можна дістатися Пейзажної алеї. Вона невелика за площею, але приваблює киян і гостей оригінальними, миловидними скульптурами.

Алея розташувалась на місці зритих оборонних валів Верхнього міста і по суті являє собою доріжку з цікавими об'єктами ландшафтного дизайну навколо.
Володимирська гірка
Де: Володимирський узвіз, 1

Якщо від Михайлівського Золотоверхого монастиря піти в інший бік, ви потрапите у паркову зону. Площа парку, заснованого ще у 30-х роках 19 століття, складає 10 гектарів.
Володимирська гірка - це живописний пагорб у центрі міста, на якому знаходиться величний пам’ятник святому Володимиру – хрестителю Київської Русі. Окрім самого пам'ятника, приваблює це місце туристів і киян гарним видом, який відкривається з цього оглядового майданчика, адже пам'ятки стоїть на березі Дніпра. До речі, у вечірній час звідси дуже гарно проглядається набережна та міст, який світиться різними кольорами.
Парк Слави та "Батьківщина-мати"

Де: Дніпровський узвіз, 1

Один з найпопулярніших нагорних парків Києва – парк Слави. Він також розташований у центрі міста і має кілька оглядових майданчиків на Дніпро та Лівий берег міста.

З парку дорога поведе вас повз Києво-Печерської Лаври, а далі – до монументу "Батьківщина-мати". До речі, звідси відкривається вражаючий вид. Один з оглядових майданчиків розташований на висоті 31 м, біля підніжжя монумента, а другий – на щиті, на висоті 91 м.

"Мистецький Арсенал"

Де: вул. Лаврська, 10-12

Ідучи маршрутом від Парку Слави до "Батьківщини-мати", ви побачите велику будівлю старого Арсеналу. Тепер тут розташований один з найбільших культурно-мистецьких та музейних комплексів в Україні. Тут царює своя атмосфера, постійно проходять фестивалі та виставки.

"Мистецький Арсенал" - це новий мистецький майданчик, який ще не є заангажованим жодним мистецьким проектом і обумовлений лише стінами старого Арсеналу. На час проведення Євробачення в "Арсеналі" діятиме виставка "Чисте мистецтво", яка триватиме до 9 травня.

Виставка представляє роботи самоуків-самородків, які не є професійними (академічними) художниками, але презентують справжнє, "наївне" мистецтво на межі з сучасним, авангардним, народним мистецтвом. Ні техніка, ні матеріали, ні комерційні мотиви не були визначальними в їхній праці, а тільки чисте бажання творити.

Арт-завод "Платформа"

Де: вул. Біломорська, 1

А на Лівому березі, відносно недалеко від МВЦ, де і проходитиме Євробачення, завітайте на арт-завод "Платформа". Це креативний простір, який об’єднує людей, ідеї, творчість та відпочинок. Своєрідний концепт "міста в місті" створений для роботи та розваг.

Тут постійно проходять мистецькі фестивалі, концерти, оригінальні проекти та цікаві заходи. У двотижневий період Євробачення гостям "Платформи" не доведеться нудьгувати.

Так, 12 травня концертний сезон відкриє електронник, якого називають живою легендою, Richie Hawtin. Музикант відомий також під псевдонімом Plastikman. Концерт у Києві відбудеться в рамках європейського турне.

А 13 та 14 травня на території "Платформи" проходитиме вже традиційний "Фестиваль вуличної їжі". Цього вікенда тематикою фестивалю стануть кухні країн-учасниць Євробачення, тож в одному місці можна буде скуштувати ціле різноманіття страв.

У рамках "Фестивалю вуличної їжі" відбудеться і G48 market. Це ярмарок товарів від понад 150 українських дизайнерів. Тут будуть представлені одяг, взуття, сумки, аксесуари, декор, посуд тощо.

Парк "Кіото"

Де: вул. Кіото

Якщо їхати далеко від МВЦ ви не хочете, то парк "Кіото" – ідеальний варіант для вас. Це куточок Японії в українській столиці з квітучою сакурою та гранітною пагодою.

До речі, сакура цвістиме саме у період Євробачення, тож цей період для відвідування парку – найсприятливіший за весь рік. У парку розташована велика пагода, яка, як вважається в Японії, позитивно впливає на навколишнє середовище. Архітектори намагалися відтворити японську атмосферу в найдрібніших деталях і будували його, консультуючись зі спеціалістами скверів Хіросіми, Осаки та Кіото.

Ботанічний сад ім. Гришка

Де: вул. Тимірязєвська, 1

Якщо парки і унікальні рослини – ваша слабкість, обов'язково навідайтесь до Печерського ботсаду. Його площа – 130 га, а на всій території зібрані унікальні тропічні та субтропічні рослини.

У період проведення Євробачення у саду зацвітуть бузок та магнолії. До речі, з ботанічного саду також відкривається чудова панорама на українську столицю.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?