Вчені виявили можливу причину розсіяного склерозу та способи боротьби з ним
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені виявили можливу причину розсіяного склерозу та способи боротьби з ним

Вчені виявили можливу причину розсіяного склерозу та способи боротьби з ним

Британські біологи виявили можливу причину розвитку однієї з невиліковних смертельних хвороб – розсіяного склерозу, та припустили, яким чином вона розвивається.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Journal of Neuroinflammation.

Біологам вдалося знайти відмінності між здоровими клітинами мозку та тими, що вражені хворобою, а також виділити білок, відповідальний за масову загибель клітин мозку.

Вчені проаналізували відмінності в хімічному складі клітин в зрізах мозку, пожертвуваних на благо науки родичами хворих і здорових людей, і зразки тканин мишей, які страждали від подібних проблем.

Читайте також: Ученые показали, как выглядела женщина 13 тысяч лет назад

У результаті виявилося, що клітини мозку всіх людей і тварин, які страждали від розсіяного склерозу, мали одну спільну особливість – в них містилося багато білка Rab32, відсутнього в нейронах здорових людей.

Особливо багато Rab32 було у двох частинах клітин – на поверхні мітохондрій, клітинних енергостанцій, і в ендоплазматичній мережі, "фабриці білків". Подібна комбінація, як з'ясували дослідники, порушила баланс іонів всередині мітохондрій, породила стресову реакцію в мережі і змусила клітини виробляти велику кількість молекул, пов'язаних зі стресовою реакцією і запаленням.

У свою чергу, потрапляння цих молекул у зовнішнє середовище приваблює імунні клітини, які починають атакувати мієлінову оболонку нервів у відповідь на їхні сигнали "паніки". У результаті всього цього мієлін руйнується, а клітини мозку починають масово гинути.

Як саме Rab32 потрапляє в мітохондрії і в ендоплазматичну мережу, біологи поки не знають.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше вчені визначили найбільш дієвий спосіб для того, аби почати заняття спортом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?