Катастрофа Boeing на Донбасі: в Україні впізнали голос росіянина, який перевозив "Бук" - "Новая газета"
Категорія
Події
Дата публікації

Катастрофа Boeing на Донбасі: в Україні впізнали голос росіянина, який перевозив "Бук" - "Новая газета"

Катастрофа Boeing на Донбасі: в Україні впізнали голос росіянина, який перевозив "Бук" - "Новая газета"
Джерело:  Нова газета

Ветеран-афганець, лідер самооборони Запоріжжя Сергій Тіунов впізнав голос росіянина Сергія Дубинського ("Хмурого"), що керував перевезенням системи "Бук", з якої 17 липня 2014 року на території Донбасу було збито цивільний літак Boeing.

Про це йдеться у розслідуванні російського видання "Новая газета", повідомляє ONLINE.UA.

Читайте також: Поганий тиждень для Путіна: "Хмурий" — винуватець катастрофи MH17 розбурхав мережу

Мова йде про голос "Хмурого", що був присутній на аудіозаписах, які в 2015 році оприлюднили слідчі групи JIT. Тіунов разом із Дубинським служили в Афганістані в 1980-х роках, а після початку російсько-української війни на Донбасі, зустрічались для організації обміну полоненими.

Журналіст видання поспілкувався з Тіуновим у Запоріжжі. Той розказав, що з Дубинським вів переговори про звільнення полонених. Під час зустрічі у них відбулася розмова, під час якого йшлося про збитий Boeing.
"Ти ж не вважаєш, що це я зробив? Це ж зробили виродки з Москви!", — казав тоді Дубинський.

Сергій Тіунов (стоїть) та Сергій Дубинський (зліва). Фото з архіву Тіунова.
Проте, згодом, під час іншої зустрічі Дубинський сказав Тіунову інше: "Сергію, ми в "ДНР" до краху не маємо ніякого відношення. "Боїнг" збив український льотчик на СУ (винищувач - ред.)". Тіунов зазначає, що тоді стало зрозуміло, що до цього часу вже була вироблена легенда відносно катастрофи цивільного літака.
Він також зазначив, що людина, яка в записах телефонних розмов, представлених СБУ, підписана як бойовик "Хмурий", голосом дуже сильно схожий на Дубинського.
Також Тіунов сказав, що не вважає Дубинського винним у катастрофі, він вважає, що той ключовий свідок, а не вбивця. "Я вважаю, що він не натискав на кнопку цього "Бука", тільки координував пересування", — сказав він.

Тіунов додав, що переживає за Дубинського, адже той міг назвати імена усіх причетних до трагедії MH-17.
Видання також повідомило, що Дубинський як мінімум до середини 2015 року отримував виплати від Міністерства оборони Росії в розмірі понад 300 тисяч рублів на рік.

За інформацією видання, наприкінці 1980-х Тіунов і Дубинський проходили службу в розвідувальній роті 181-го полку в Афганістані. В перші місяці війни в Донбасі завдяки знайомству з Дубинським Тіунов зміг вивезти з полону в Донецьку кілька десятків українських солдатів.

Нагадаємо, що  "Боїнг" був збитий ракетою серії 9М38, використовуваної в зенітно-ракетному комплексі "Бук", установка була доставлена з Росії і запущена з території, що контролювалася тоді бойовиками.

При цьому сам Дубинський заперечує свою причетність до катастрофи малайзійського лайнера, звинувачуючи в ньому Україну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?