Співзасновник Wikipedia створить сервіс без "фейкових новин"
Категорія
Світ
Дата публікації

Співзасновник Wikipedia створить сервіс без "фейкових новин"

Співзасновник Wikipedia створить сервіс без "фейкових новин"
Джерело:  BBC

Співзасновник інтернет-енциклопедії Wikipedia Джиммі Вейлз збирається створити новинний сервіс Wikitribune, матеріали якого будуть нейтральними, ґрунтуватимуться на фактах і допоможуть у боротьбі з "фейковими новинами".

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ВВС-Україна.

Сервіс має бути без реклами й безкоштовний для читання, а фінансуватися він буде за рахунок пожертв. Над сайтом спільно працюватимуть професійні журналісти та волонтери. На думку одного з експертів, такий сайт може здобути довіру користувачів, але його вплив, імовірно, буде обмеженим.

Зазначається, що Wikitribune запозичить багато рис Wikipedia, зокрема необхідність докладно вказувати джерело кожного факту, а також можливість редагування статті громадськістю заради її точності. Проте, хоча зміни у статтю можуть вносити всі охочі, вони будуть опубліковані, лише якщо їх схвалить співробітник або волонтер, який має на це право.

Основній групі авторів платитимуть, хоча й можливі випадки, коли початковий текст писатиме волонтер, а потім співробітник його редагуватиме.

Читайте також: У Вікіпедії завдали удару по основі "русского мира"

Демо-версія сайту проголошує: "Новини зламані, але ми можемо це виправити". Джиммі Вейлз говорить, що модель на основі реклами, яку використовують більшість ЗМІ, призвела до "полювання за кліками",а це негативно позначилося на стандартах.

"Я думаю, зараз люди дуже зацікавлені в отриманні якісної інформації на основі фактів, тож, напевно, на це буде попит", - сказав він.

Він додав, що чим більше буде донорів, тим більше журналістів можна буде найняти. Для початку, за словами Вейлза, він хотів би, аби на сайт працювали від 10 до 20 журналістів. На ранній стадії проекту він повністю "триматиме руки на кермі" і, ймовірно, буде виконавчим директором Wikitribune щонайменше протягом року.

"Якщо збереться достатньо людей, які цікавляться біткойнами, і вони вкажуть це, коли будуть записуватися у спонсори, ми наймемо людину, яка займеться цією темою. Але ми не будемо поступатися принципом нейтралітету. Спонсори не зможуть обирати автора, який висвітлював би якусь тему в їхніх інтересах. Редакційний контроль залишиться в наших руках", - пояснює Вейлз.

Як повідомляв ONLINE.UA, лідером за кількістю виправлень в англомовній Wikipedia стала стаття про Джорджа Буша-молодшого - правки в неї вносилися близько 45,9 тисячі раз.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?