Основна частина боргу ОРДЛО за електроенергію лежить на підконтрольних Україні підприємствах - Снєгирьов
Категорія
Економіка
Дата публікації

Основна частина боргу ОРДЛО за електроенергію лежить на підконтрольних Україні підприємствах - Снєгирьов

Основна частина боргу ОРДЛО за електроенергію лежить на підконтрольних Україні підприємствах - Снєгирьов
Джерело:  online.ua

Основна частина боргу ОРДЛО за електроенергію , через який Україна припинила постачати на окуповані території електроенергію, лежить на підконтрольних владі підприємствах.

Про це співголова Громадської ініціативи "Права справа" Дмитро Снєгирьов розповів в програмі "Руденко. ONLINE.UA".

Снєгирьов відзначив, що станом на 25 квітня пройшло вже практично півтора місяця з моменту оголошення блокади, проте безкоштовне постачання електроенергії на окуповані підприємства припинили лише зараз.

Читайте також: Економіка Донбасу була приречена ще до війни – український публіцист про блокаду

"Борг за споживання електроенергії окупованими територіями сягнув 5,5 млрд грн, - підкреслив він. - Українська сторона фактично здійснює всі дії для забезпечення виробничого циклу на начебто віджатих підприємствах. Логіка відсутня абсолютно. Прийнявши рішення про блокаду окупованих територій українська сторона мала б виключити електроенергію одразу".

Активіст розповів, що найбільшими боржниками є підконтрольні уряду підприємства, серед яких Алчевський металургійний комбінат, що юридично зареєстрований на підконтрольній уряду території України, та борг якого сягнув мільярда гривень.

"Парадоксальна ситуація: з одного боку ми заявляємо, що не сплачують бойовики, а з іншого - не виплачують нам підприємства, які перебувають під українською юрисдикцією, і, більше того, юридично зареєстровані на українській території, сплачують податки. А якщо вони сплачують податки, то чому вони не платять за електроенергію, яку споживають?" - сказав він.

"Та ж сама ситуація з підприємствами Метінвест: Краснодонвугілля, Свердловськвугілля, Ровенькивугілля, де так само заборгованість сягає мільярда гривень. У мене запитання до Гройсмана та керівників цих підприємств: а чому ви не платите?" - додав Снєгирьов.

Читайте також: У Раді ухвалили законопроект про ринок електроенергії України

За його словами, з 5,5 млрд грн боргу населення заборгувало лише 0,3 мільярди. "Не йдеться про те, що ми позбавляємо безкоштовного постачання електроенергією населення Луганщини. Хоча задля справедливості варто згадати, що постановою уряду самопроголошеної ЛНР впроваджений тариф на електроенергію, який практично вдвічі менше українського. Це недопрацювання української сторони - ми самі ж дали можливість грати проти нас на нашому ж полі", - підкреслив активіст.

Водночас Снєгирьов пояснив, що, хоча РФ і заявила про намір постачати електроенергію на окуповану територію України, її буде достатньо тільки для населення. "Постачання електроенергії з РФ подається як акт гуманітарної допомоги, - зазначив він. - Ні про яке промислове виробництво мова не йде".

Як повідомляв ONLINE.UA, після припинення постачання електроенергії на окуповані території Луганської області Росія заявила про початок постачання російської електрики до так званої ЛНР.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?