За відключення електроенергії на Луганщині відповідальна Росія і сепаратисти: офіційна заява МінТОТ
Категорія
Економіка
Дата публікації

За відключення електроенергії на Луганщині відповідальна Росія і сепаратисти: офіційна заява МінТОТ

За відключення електроенергії на Луганщині відповідальна Росія і сепаратисти: офіційна заява МінТОТ
Джерело:  online.ua

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України назвало Росію та сепаратистів винними у припиненні електропостачання окупованих територій Луганської області.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу .

"7 травня 2015 року Кабінет Міністрів України Постановою №263 врегулював діяльність енергопостачальників на непідконтрольній Україні території (НКТ), завдяки чому вдалося не припиняти електрозабезпечення всіх категорій споживачів окремих районів Луганської та Донецької областей. Для окремих районів Луганської області (ОРЛО) таким постачальником було визначено ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання»", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Погашення боргу: Насалик назвав умову відновлення електропостачання окупованої Луганщини

Відзначається, що в липні 2016 року бойовики захопили майно енергопостачальника, в той час як зусилля України в Тристоронній групі щодо встановлення домовленостей по контролю за розподільчими мережами були заблоковані.

"Наступним кроком з боку ОРЛО, за підтримки РФ, взимку 2017 року стало блокування постачання вугілля з непідконтрольної території на Луганську теплову електростанцію у м. Щастя. Наприкінці січня було підірвано колію на перегоні Сентянівка-Шипилове на території, що не контролюються українським урядом", - зазначили в МінТОТ.

В березні були захоплені підприємства, що є найбільшими споживачами електроенергії, і їх діяльність вийшла за межу правового поля України.

Читайте також: Основна частина боргу ОРДЛО за електроенергію лежить на підконтрольних Україні підприємствах - Снєгирьов

"24 квітня 2017 року озброєні люди зайняли електричну підстанцію «Михайлівка» на непідконтрольній території, де працює персонал, підпорядкований НЕК «Укренерго», та змусили працівників відключити дві лінії від Щастинської ТЕС на п/с “Ювілейна” і п/с “Лисичанська”, які розташовані на підконтрольній території", - додали в міністерстві.

"Слід зазначити, що оскільки споживачі з непідконтрольної території перестали здійснювати розрахунки за електроенергію, виникли значні борги за її постачання, - пояснили в МінТОТ. - В таких умовах Україна була змушена зупинити постачання електроенергії в окремі райони Луганської області, про що попереджала заздалегідь, надаючи можливість здійснити відповідні підготовчі заходи".

Як повідомляв ONLINE.UA, після припинення постачання електроенергії на окуповані території Луганської області Росія заявила про початок постачання російської електрики до так званої ЛНР.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?