Вчені створили гриби, що світяться майже всіма кольорами веселки
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені створили гриби, що світяться майже всіма кольорами веселки

Вчені створили гриби, що світяться майже всіма кольорами веселки

Російські, японські та бразильські вчені створили гриби, що світяться майже всіма кольорами веселки.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Ленту.ру".

Відзначається, що деякі бактерії, комахи та гриби можуть випускати блакитне чи зеленувате світло шляхом кисневого окислення люциферина за участю ферменту люциферази.

Читайте також: Є чотири сценарії майбутнього людства, і в України величезні можливості - вчені

Дослідники виділили люциферази грибів Neonothopanus gardneri і Neonotopanus nambi та провели реакції, які показали, що при синтезі молекула гіспідін перетворюється на люциферин 3-гідроксігіспідін, який при біолюмінесценції окислюється, втрачаючи атом вуглецю. При цьому випромінюється світло і утворюється грибний оксілюціферін.

Після цього вчені знайшли аналоги гіспідіна та провели нові дослідження, які допомогли знайти нові люциферини, що випромінювали світло різних кольорів.

"Виявилося, що з шести синтезованих аналогів люциферина п'ять залишилися активними з екстрактом люціферази, і світилися різними кольорами", - розповіла одна з авторів дослідження Зінаїда Осипова.

Таким чином, вчені змогли вивести гриби, що світяться синім, блакитним, зеленим, жовтим і помаранчевим кольором.

Дослідники вважають, що в ході подальшої роботи в даному напрямку вдасться розробити тест-системи для спостереження за якістю навколишнього середовища або для медичних аналізів.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше американські вчені провели дослідження і з’ясували, чому розв’язуються шнурки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?